2017. február 6., hétfő

PAKS II. - SÚLYOS ELLENTMONDÁS ORBÁN ÉS PUTYIN KÖZÖTT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.02.06.


Korántsem volt felhőtlen a hangulat az Orbán-Putyin sajtótájékoztatón, és ebben talán az is szerepet játszhatott, hogy a magyar fél a zárt ajtós tárgyalások mögött megpróbált jobb alkuk kicsikarni a Paks II. hitelszerződéssel kapcsolatban, figyelembe véve a jelenlegi piaci viszonyokat. Orbán Viktor szerint nem szerepelt napirenden a kérdés, azonban a magyar miniszterelnök ellentmondásba került Putyinnal, aki „tájékoztatta Orbánt”, hogy hajlandóak lennének akár 100 százalékban is finanszírozni a beruházást. 
A Fidesz szerint az évszázad üzlete köttetett meg akkor, amikor a magyar és az orosz fél megállapodtak a paksi bővítésről, az elmúlt 3 évben azonban jócskán megváltoztak a piaci viszonyok, és akkor még kedvezőnek mondható kamatok ma már drágának számítanak. Magyarország megítélése sokat javult a befektetők szemében, az ország adósságbesorolása kikerült a bóvli kategóriában, és ma már egyértelműen olcsóbban tudnánk hitelhez jutni a piacokról, mint amilyen feltételek szerepelnek az oroszokkal kötött megállapodásban. 
Az oroszokkal kötött megállapodást ráadásul már 2014-ben sem lehetett az évszázad bizniszének nevezni, mivel a szerződésnek számos olyan pontja van, ami még inkább kiszolgáltatottá teszi Magyarországot, Putyin pedig nem szeretné kiengedni hazánkat az orosz medve öleléséből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.