2017. július 4., kedd

TÖBBET DOLGOZUNK, MINT A NÉMETEK, MÉGIS KEVESEBBET ÉR - A KORRUPCIÓ MEGFOJTJA A GAZDASÁGOT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.04.


Évente 400 órával dolgoznak a magyarok többet a németeknél - mégsem sikerül még csak elindítani sem a felzárkózást Berlinhez. Az ok a nem rossz munkavégzésben, hanem a gazdaságpolitikában és a mindent átszövő korrupcióban keresendő.

Az OECD legfrissebb kimutatása alaposan elkedvetleníthet mindenkit. A magyarok termelékenysége, vagyis az, hogy egy óra munkával mennyi értéket tudunk előállítani, 2010 óta stagnál, miközben a környező államok minden képesek voltak hatékonyság-növelést elérni. Pedig nem lehet azt mondani, hogy a magyar lusta lenne: a kimutatás szerint az erős középmezőnybe tartozunk évi 1761 ledolgozott órával. Ez ugyan messze elmarad a mexikói 2255-től, de majdnem 400-zal veri a németek 1363 óráját. A kimutatás azt is cáfolja, hogy a görögök a lustaságuknak köszönhetnék a permanens válságot: a déli országban 2035 órával a lista harmadik helyén áll.

Ennek ellenére tény, hogy míg az átlag magyar munkaerő egy óra alatt nagyjából 30 dollárnyi értéket állít elő, addig német, francia vagy amerikai társai ennek a dupláját. Ugyancsak tény, hogy 2006 és 2010 között - a 2009-es év döccenésével együtt - 5 dollárnyival, nagyjából 20 százalékkal emelkedett a termelékenység, azonban 2010 óta egyetlen centtel sem mozdultunk előre. Eközben a többi visegrádi ország mind javított termelékenységén: a szlovákok már a 40 dollárt ostromolják, a csehek a 35-höz közelednek, a lengyelek pedig zárkóznak fel a 30-as szinthez.

Az ok - nem győzzük hangsúlyozni - nem a magyar munkaerő renyheségében vagy képzetlenségében keresendő. Ha szétszálazzuk a gazdasági szektorokat, akkor az létszik, hogy a feldolgozóipar jelentős, 15 százaléknyi javulást ért el 2010 óta, miközben a versenyszféra stagnált, a szolgáltatások piaca pedig 6 százaléknyit esett. A feldolgozóipar szárnyalása természetesen nem véletlen: a német - és japán - autóipari óriásoknak dolgozó magyar beszállítókat a verseny rákényszerítette a termelékenység növelésére, a hatékonyság javítására. Befektettek, jobb gépeket, eszközöket vásároltak, képezték munkavállalóikat - mert aki nem a legjobbat kínálja a legjobb áron, azzal a piac leszámol...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.