2017. december 27., szerda

ÉVVÉGI ÜNNEPI ASZTAL HAGYOMÁNYOSTÓL AZ ÍNYENCIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.12.27.


Vajon mi kerül a határátkelő magyarok asztalára az év végén? Ez az egyik kérdés, amit körüljárunk Ukume sorozatának utolsó részében, melyben öt külföldön élő magyar fiatal beszélt arról, hogyan ünnepel év végén. Ám mielőtt vennénk egy nagy lélegzetet és kijjebb eresztenénk az övet, előbb lássuk, hol töltik (és töltenék) szívesen főhőseink az ünnepeket.

Hova utaznál az év végén? 
A többség természetesen az otthon melegében, családja körében szeret ünnepelni. A kíváncsiság azonban sok esetben kísértésbe csábít, és sok esetben inkább a közös élmények, az együtt töltött idő kerül előtérbe. 
Niki: „Amerika vonzó úti cél” 
A 6 és fél éve férjével és két gyönyörű kisfiával Angliában élő Niki számára inkább az a fontos, hogy kikkel tölti az ünnepeket, mint az, hogy hol.  
„Számomra az a fontos, hogy a családommal ünnepeljek, a hol az igazából mellékes, de meg kell mondjam, szívesen elutaznék Észak-Amerikába, hisz ott még monumentálisabb az egész karácsony. 
Kíváncsi lennek arra, hogy tényleg olyan-e, mint amilyennek a filmekben látom, hogy hasonlóak-e a szokások, mint Angliában. Egy kicsit különlegesebb úticél talán Mexikó, megnézném, ott hogyan ünnepelnek.” 
Ibolya: „Otthon tölteném az ünnepeket” 
Ibolyan öt éve él Londonban, és számára nem is kérdés, hova húzza a szíve. 
„Szerintem ez nagyon egyszerű. Otthon, Magyarországon tölteném a karácsonyi időszakot, nem is magam miatt, de tudom, hogy a családom számára az a legnagyobb öröm, ha én is velük ünneplek.” 
Vani: „Maradnék, ahol születtem, Magyarországon” 
A Németországban élő Vani nagyon szeret utazni és felfedezni, minél többet megtudni a világról, de az ünnepekre a legjobb úticélnak ő is Magyarországot tartja. 
„Eléggé szeretek utazni ahhoz, hogy kipróbáljam a különböző kultúrák ünnepi szokásait. Érdekel hogyan ünneplik a karácsonyt a spanyolok, az amerikaiak, a svédek és még sorolhatnám. Úgy gondolom izgalmas lenne megkóstolni az ő ételeiket és részt venni az ünnepi hagyományaikban is. 
Viszont, ha megtehetném, akkor maradnék inkább, ahol születtem, Magyarországon. Egyrészt a családom, másrészt pedig a látvány miatt, minden olyan gyönyörű karácsonykor.” 
Zsófi: „Északi országokba utaznék” 
Hó, hó és még több hó. A Svájcban élő Zsófi inkább északra látogatna, olyan helyre, ahol nem csak nagyítóval kell keresni a havat.
„Mindenhol jó, de legjobb otthon. Az otthonom pedig ott van, ahol a szívem és a szeretteim. Nekem tényleg az számít, hogy a családommal lehessek. De ha bármelyik térséget lehetne választani, akkor biztosan északi országokba utaznék, ahol még több hó van. 
Tavaly volt szerencsém Thaiföldön tölteni a karácsonyt. Hihetetlen élmény volt, mert az európai országoktól eltérően ott nem tartják ezt a hagyományt, mégis mindent karácsonyi díszek borítottak a turisták miatt. Sajnos én nem éreztem az ünnepi hangulatot, azt hiszem hó és hideg nélkül az nem megy” 
Áron: „A család a legfontosabb” 
A Bécsben élő Áron független lélek, de az ünnepek alkalmával nem tudná hátra hagyni a családját. Inkább ösztönzi őket az új élmények megtapasztalására.
„Úgy gondolom, hogy a szeretet ünnepén a család a legfontosabb, minden mással szemben ők élveznek prioritást. Egyszer talán meggyőzöm őket egy trópusi karácsonyról, mondjuk Ausztráliában.” ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.