2018. január 5., péntek

A KORMÁNY ÉRINTÉSSEL REGISZTRÁLHATÓ IDÉNYMUNKÁSOKAT TERVEZ

ZOOM
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2018.01.05.


- Négy minisztérium és az agrárkamara márciusig előterjesztést készít a kormánynak arról, hogyan lehetne az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó idénymunkásokat az új, e-személyi igazolványukkal regisztrálni.

- Már létezik egy mobilalkalmazás az idénymunkások gyors bejelentésére, ennek továbbfejlesztését vizsgálja most a kormány.
- Ha a terv megvalósul, nem kell majd az idénymunkások adatait kézzel felvinni a rendszerbe, elég lesz lecsippantani a személyijüket.

Olyan egyszerű lesz bejelenteni az idénymunkásokat, mint érintős bankkártyával fizetni a közértben, ha elnyeri a kormány tetszését az az előterjesztés, amit négy minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) készítenek. Az előterjesztést a kormány határozatban rendelte meg 2017. december végén, hivatalosan „az e-személyi igazolvánnyal alkalmazható NFC-chipes, fényképes ellenőrző rendszer kiépítésének és bevezetésének lehetőségeit” kell körüljárni az egyszerűsített foglalkoztatásnál.

Már van idénymunkás-bejelentő alkalmazás


A határozat szövege alapján nem nehéz valami Skynet-szintű disztópiára gondolni, valójában gyakorlatilag csak egy már meglévő mobiltelefonos alkalmazás továbbfejlesztéséről van szó, legalábbis ez derül ki a NAK lapunknak megküldött válaszaiból.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkavállalókat telefonon vagy interneten keresztül kell bejelenteni, ez utóbbi megoldást egy okostelefonos applikáció segíti. Az appban az Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező munkáltatók relatíve gyorsan és egyszerűen tudnak foglalkoztatottakat bejelenteni, legalábbis, ha nem kell túl sok idénymunkás adatait felvinni egyszerre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.