2018. január 17., szerda

A MAGYAROK 81 SZÁZALÉKA SZERINT NEM LEHET ELFOGULT A HÍRMÉDIA

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.16.


- Az egész világ elfogulatlan híreket szeretne – és pártállása szerint ítéli meg a maga médiáját

- A magyar fiatalok közül csak közel minden második (45%) a napi rendszeres hírfogyasztó
- A magyarok a középmezőnyhöz tartoznak a hírmédiával kapcsolatos általános elégedettség megítélésében

A világ többsége elégedetlen a média működésével a saját országában. Az Egyesült Államokban a pártszimpátia szerinti attitűd a jellemző a médiáról alkotott véleményekben: a hatalmon lévő párt támogatása korrelál azzal a gondolattal, hogy a média szörnyű munkát végez. Ennek az ellenkezője igaz csaknem minden más vizsgált országban.

Ellentmondásos tevékenység


A felmérésben közreműködő olvasók elmondták, mit várnak a hírmédiától. A Pew Research globális tanulmánya szerint a 38 különböző országban élő emberek többnyire azt mondják: olyan médiát akarnak, amelyik a politikai kérdésekkel úgy foglalkozik, hogy közben egyik politikai pártot sem részesíti előnyben. A négy vizsgált kérdés közül a leginkább akkor negatívak az értékelések, amikor arról van szó, hogy a média jó munkát végez-e a politikai kérdésekkel kapcsolatos eltérő álláspontok megjelenítésében. Globálisan csak a válaszadók mintegy fele (52%) véli úgy, hogy a média jól teljesít ezen a területen.

Regionálisan az 50%-nál alacsonyabb medián a Közel-Keletre (46%), Európára (45%) és Latin-Amerikára (42%) igaz. A másik oldalon a szub-szaharai afrikai (69%) és az ázsiai-csendes-óceáni térség (65%) válaszadóinak többsége dicsérte a média teljesítményét…

Az egyén politikai irányultsága a legerősebb tényező

Általában az egyén politikai irányultsága az a legerősebb tényező, amely meghatározza a médiával szembeni attitűdöket, jóval inkább, mint az életkor, a képzettségi szint vagy az, hogy nő vagy férfi az illető.

Az Egyesült Államok válaszadóinak 52 százaléka szerint a hírmédia nem jól interpretálja a politikai témákat. De messze nem ott mutatkozott a legmagasabb elégedetlenség a megkérdezett Pew-országok között ebben a kérdésben: Görögországban ugyanez a szám 80, Dél-Koreában pedig 72%. Ez a két ország következetesen élen járt a médiával szembeni elégedetlenségben: csak Görögországban és Dél-Koreában gondolták úgy a Pew-jelentés válaszadói, hogy a média még a legfontosabb hírek közlésekor sem végez jó munkát (Görögország: 57%, Dél-Korea: 55%).

Pártelkötelezettségben mindazonáltal az Egyesült Államok viszi a pálmát. Csak náluk és Izraelben vannak vele úgy a kormánypártot támogatók, hogy nagyobb valószínűséggel elégedetlenek a médiával. A legnagyobb a rés az Egyesült Államokban, ahol a kormányzó republikánusoknak csak a 24%-a a többnyire elégedett hírfogyasztó, szemben a republikánus párttal nem azonosuló emberek 58%-ával...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.