2018. január 16., kedd

AHMED H. EGY TERRORISTA?

MÉRCE
Szerző: HEGEDŰS BARBARA
2018.01.16.


Január 8-án, 10-én és 12-én újabb tárgyalási napokra került sor Ahmed H. perében. A szír férfit a 2015. szeptember 16-án, a szerb határ lezárását követő ún. „röszkei zavargásban” való részvétele miatt tartóztatták le, majd a magyar ügyészség terrorcselekménnyel vádolta meg.

2016. november 30-án a Szegedi Törvényszék első fokon bűnösnek mondta ki és tíz év fegyházra ítélte, azonban 2017 júniusában a másodfokú bíróság ezt az ítéletet – a bizonyítékok nem megfelelő mérlegelése miatt – hatályon kívül helyezte. És bár a Legfőbb Ügyészség kezdeményezésére a Kúria azóta a jogerős ítélet elmaradását törvénysértőnek minősítette, az ügy tárgyalása 2017. októberében újraindult az első fokról.
A vád szerint az, hogy Ahmed H. egy megafonba beszélt a rendőrökhöz, majd – sok társához hasonlóan – 3 tárgyat feléjük dobott, azt jelenti, hogy ő volt a tömeg irányítója, és erőszakos magatartásával kényszeríteni akart egy magyar állami szervet – nevezetesen a rendőrséget -, hogy nyissák meg a határt.

A per politikai természetét illetően nem lehetnek kétségeink, hiszen Orbán Viktor már az Ahmed H. letartóztatása előtti napon egy, a határon elfogott „azonosított terroristáról” nyilatkozott, és a kormány azóta is élénk figyelemmel kíséri az ügyet, olyannyira, hogy az még a legutóbbi Nemzeti Konzultációba is bekerült. Eleinte talán jó ötletnek tűnhetett a dolog, hiszen javában dübörgött a migránspropaganda, és találni kellett neki egy arcot. Ahmed H-nál jobb eszköz pedig sajnos azóta sem került a hatóságok kezére. Hiába parádézik a TEK harckocsija Budapesten, ha senki nem akar robbantani.

Úgyhogy a kormány jobb híján – az abszurd vád és a megsemmisítő másodfokú ítélet ellenére – azóta is képtelen elengedni az ügyet. (Erről jut eszembe: vajon járt már újságíró Mezőlaki Erik Ákosnál, a másodfokú bíróság tanácselnökénél megkérdezni, hogy a „szégyenteljes eset” óta hogyan alakul a karrierje?)

A kommentárok persze a mostani tárgyalások kapcsán sem maradhattak el. Január 8-án Völner Pál és Németh Szilárd is nyilatkozott az ügyben, következetesen terroristának nevezve Ahmed H-t, a kormány pedig „Ahmed H. egy terrorista” címmel jelentetett meg fotóalbumot a saját Facebook-oldalán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.