2018. január 26., péntek

BOJKOTT? OKÉ. ÉS UTÁNA?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: SZARVAS KOPPÁNY BENDEGÚZ
2018.01.26.


Létezik koherens érvelés a választási bojkott mellett. Csak nem értek egyet vele.

Nem gondoltam volna, de megtörtént: azzal kezdem, hogy elismerésem fejezem ki Hont Andrásnak. No, nem azért, mert egyetértenék vele – idáig még nem fajult a helyzet. De mégis, sikerült elmondania valamit, amit előtte nagyon sok írástudónak és kommenthuszárnak nem sikerült: az esetleges bojkott utáni lépéseket.

Sokan (zászlóshajójuk Bartus László, ez már beszédes tény) magyarázták már, hogy választáson nem lehet a Fideszt legyőzni, hogy diktatúra van, és az Egyetlen Igaz Út a rendszer megdöntésére (merjem-e leírni a rendszerváltást?!) a bojkott. Megrögzött gyakorlatias alak vagyok, és ezek a leírások nekem mindig hiányosnak tűntek. Sosem írták meg ugyanis a hogyant. Ott volt kezdőpontnak a bojkott, végpontnak a rendszerváltás, a kettő között pedig egy nagy hézag. Igen, bojkottálunk – aztán? Soha, senki által nem láttam leírva az első és az utolsó pont közötti lépéseket, pedig kell, hogy legyenek! Különösen a racionális ellenvetések fényében: indulnak helyettünk kamupártok; a Fidesz-hívek úgyis ott lesznek, és legitimálják a rendszert a részvételükkel; senkit nem fog érdekelni külföldön; és így tovább.

De nem.
Vita a választási bojkottról a hvg.hu-n

Hont András: Utolsó szavak a választási bojkott ügyében

Béndek Péter: A demokráciánk sírfeliratához


Szigetvári Viktor: Érvek az alkotmányos forradalom mellett

Krómer István: A bojkott bojkottja

Gulyás Márton: Orbánt az ellenzéki pártok nem, de a szavazók még megbuktathatják

Az igazsághoz tartozik, egyszer valaki válaszolt nekem egy olyat, hogy „általános sztrájk”, de a következő „és azután?” kérdésre már nem volt válasz. Arra pedig, hogy „ez nem segít” a fentebb felsorolt okokból, az volt általában a dacos visszavágás, hogy „de a választáson indulás sem!”. Lehet, hogy most épp nem vezet eredményre, de az összefogásos elképzelés mégis csak koherensebb, mint a bojkottosdi. Viszonylag egyszerűen levezethető: széles körű összefogás->egyéni körzetek behúzva->torz választási rendszer miatt kétharmad a Parlamentben->Polt Péter leváltva, ügyészség teszi a dolgát->akiket ez megillet, vezetőszáron bíróság előtt->új alkotmány, új választási törvény->jogállam helyreállítva->öröm é bódottá.

Ehhez képest a bojkott-elgondolás ködös képzelgés volt. „Majd jól nem megyünk választásra, és a Fidesz elsüllyed szégyenében!” – körülbelül ezen a szinten, aminek a naivitása nyilvánvalóvá válik, amint hagyjuk magunkban leülepedni a tényt, hogy a Fidesz képes volt alelnökévé választani Németh Szilárdot. Innentől kedve komoly utópisztikus gondolkodás kell ahhoz, hogy a Fidesznél bármilyen szégyenérzetet feltételezzünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.