2018. január 23., kedd

BRÜCKNER GERGELY: A RENDSZER KEDVEZMÉNYEZETTJEI RENGETEG, ORBÁNNAK KEDVES DOLGOT TÁMOGATNAK

VÁROSI KURÍR
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: bl
2018.01.23.


Magyarország legújabb vagyonos rétegéről, a Fidesz által kiépített rendszer fő haszonélvezőiről, vagyis a NER lovagokról beszélt Brückner Gergely, az Index gazdasági újságírója a Klubrádióban. A beszélgetés legérdekesebb részeit próbáljuk visszaadni mindazon olvasóinknak, akiknek nincs lehetőségük a Klubrádiót hallgatni.

“Mészárosizálódás”

Brückner elsősorban azokról az üzletemberekről akart írni, akik a Fidesz regnálása idején váratlanul robbantak be és emelkedtek fel az üzleti életben, és jellemzően állami segítséggel működtetik vállalkozásaikat:

Olyan fiatalemberekről írtam, akiknek a korábbi üzleti múltja nem volt értelmezhető, hirtelen robbantak be akár üzleti, akár rokoni, akár baráti alapon ebbe a körbe, és úgy emlegetjük őket, mint üzletemberek, vagy vállalkozók. Ez azonban valamiféle hamis képet fest, hiszen ezeknek az embereknek nem kell az üzleti életre oly jellemző termékfejlesztéssel, piackereséssel, hitelfelvétellel bajlódniuk. Ők bekerülnek ezekbe a helyzetekbe, olyan vállalatok fölött szereznek kontrollt, amelyek kedvező állami szabályozás mellett generálják a cash flowt. Szóval ők inkább jelképeznek egy NER világot, és nem működtetik azt.”

Mint mondta, 2010 körül nagyon komoly értelmiségi réteg dolgozott a Fidesz körül, amelyek jól ismerték fel a problémákat, csakhogy erre a párt rossz válaszokat adott:

Ez önmagában lehetett volna egy jó cél, de az a baj, hogy ebből a mindennapi életben egy mészárosizálódás lett, tehát mindent ugyanannak a körnek adtak, nem életképes és versenyképes cégeket támogattak. Arról a világról, amiről írtam, messzemenően elmondható, hogy függenek a rendszertől. Ha Mészáros Lőrinc megveszi a különböző médiaérdekeltségeket, azok attól kezdve rendre kapják az állami hirdetéseket. Vagy, ha Mészáros Lőrinc megvesz egy ásványvízcéget, rá egy évvel megkapja a MÁV teljes rendelését. Nagyon sok ilyen példát lehet mondani.”

Ha tényleg egyenlő lesz a pálya


Az újságíró szerint érdekes kérdés, hogy amikor változik a politikai helyzet, és ezek a cégek – amelyek addig nem mérettek meg a valódi piacon – esetleg elesnek az állami megrendelésektől, akkor hogyan boldogulnak majd. Vissza tudják-e fizetni a hiteleiket, vagy azok első körben az azt nyújtó bankoknak, de hosszabb távon akár az országnak is veszteséget okozhatnak, hiszen ezt a hitelmennyiséget, már az ország is megérezné:

Az egy kifejezetten nehéz kérdés, hogy egy esetleges kormányváltáskor mi legyen ezekkel a cégekkel, az ebül szerzett céget ebül is vegyük vissza, vagy minden maradjon a régiben, de teremtsünk versenyhelyzetet.”

A cikkekben megszólaló, vagy a megírásban segítő szereplőkről azt mondta, névtelenül sokan szívesen segítettek neki. Egyrészt azért, mert büszkék voltak rá, hogy ezt 30 évesen megengedhetik maguknak, másrészt azért, hogy megkülönböztessék magukat a többiektől, és elmondhassák, ők már korábban is megengedhették maguknak mindezt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.