2018. január 3., szerda

FÉLELEMKELTŐ KAMPÁNYFOGÁSKÉNT, AZ ISKOLÁKNAK KÜLDÖTT HADÜZENETKÉNT ÉRTÉKELIK A HIT-ET

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2018.01.03.


Önmagában nem lenne gond azzal, ha az iskolákat felkészítik arra, mit kell tenni terrortámadás esetén, a kormányzat lépés időzítése és indoklása azonban sok kérdést felvet. Például, hogy valóban a gyerekek érdekeit nézi, vagy a sajátját, hogy a félelem gerjesztésével a Fidesz jobban szerepeljen a választáson? A jogi aggályokat sem teheti zsebre a kormány.

Vajon mit érzékelnek majd az ovisok vagy iskolások abból, hogy az intézményben dolgozók épp a "potenciális terrorfenyegetettség miatt esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre" készülnek? Remélhetőleg nem sokat, hiszen jellemzően a tanároknak, intézményvezetőknek ad adminisztratív feladatokat a honvédelmi intézkedési terv (HIT) készítése, ám kérdés, lesz-e bármilyen elem, amelyet ugyanúgy el kell majd próbálni, mint azt, hogy mit kell tenni tűzriadó esetén. Akkor mindenkit az utcára terelnek, de vajon egy terrortámadás esetén ugyanez a jó megoldás? Ezek azok a kérdések, amelyekre az általunk megkérdezett pedagógusok nem tudtak válaszolni, csak a kétségeiket fogalmazták meg.

"Az rendben van, ha a kormány a megelőzésre készül, csak nem tudjuk, hogy a HIT mit is fog takarni. Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy egy szabolcsi, baranyai kicsi iskolába járó gyerek terrortámadásnak legyen kitéve"

- mondja Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Szerinte az emberek vélhetően nem ódzkodnak majd attól, hogy pontosan legyen szabályozva, mi a teendő egy esetleges támadáskor, miután a tévében azt látják, külföldön a civil lakosság is áldozatul esik a terrortámadásnak. Itthon viszont nem ez a helyzet. Gallóné szerint a HIT-készítést a kampány részévé tette a kormány, azt sugallva a lakosságnak, hogy majd megvédi őket. Hangsúlyozta ugyanakkor, nem az intézkedés, hanem annak módja ellen tiltakoznak, a kérdés pedig azért nehéz, mert mi van, ha egyszer egy őrült mégis támad, és akkor majd azokra mutogatnak, akik "elutálták" ezt az egészet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.