2018. január 21., vasárnap

HA EGYSZER GÉPKEZELŐ LETTÉL, AZ IS MARADSZ

INDEX
Szerző: E. F.
2018.01.21.


A foglalkozások összetétele minden dinamikus gazdaságban folyamatosan változik, új foglalkozások jelennek meg, miközben a régebbi foglalkozások egy része eltűnik, akár egy egyén aktív évei alatti időszakban is. Épp ezért fontos, és egyre fontosabb lesz az alkalmazkodóképesség, a mobilitás a munkaerőpiacon, Magyarországon pedig ezzel igen rosszul állunk, ami hozzájárul a munkaerőhiányhoz is – derül ki a Munkaerőpiaci tükör 2016 vonatkozó tanulmányából.

A foglalkozások közti váltás egyik előfeltétele, hogy a munkavállalók készségei, ismeretei transzferálható legyen a különböző munkák között, ezért az oktatási rendszer és az élethosszig tartó tanulást érintő szakpolitika nagy hatással van a foglalkozási mobilitás alakulására, írja Varga Júlia a kötetben.

Azokban az országokban (mint például Magyarország), amelyekben a közoktatásban a foglalkozásspecifikus ismeretekre helyezik a hangsúlyt, rendszerint kisebb a foglalkozási mobilitás. Ez fokozhatja a munkaerőhiányt, mivel lassítja a hanyatló ágazatokból a növekvőkbe irányuló munkaerő-áramlást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.