2018. január 9., kedd

KÉT ÉV ALATT 20 MILLIÁRD FORINT MENT EL HATÁRON TÚLI FUTBALLRA

INDEX
Szerző: JÁVOR BENCE
2018.01.09.


Dőlt a pénz a határon túli futball támogatásába az elmúlt két évben. Leginkább azok a klubok jártak jól, melyek kapcsolatban vannak a felcsúti akadémiával.

Nagyon beindult a magyar kormány a határon túli futball támogatásában. Az elmúlt két évben nyolc csapatnak 20 milliárd forint jutott a magyar állami költségvetésből, ennek a pénznek a fele olyan akadémiákhoz és klubokhoz került, melyek szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktor felcsúti futballbirodalmával, esetleg Mészáros Lőrinc a tulajdonosuk.

A pénz másik fele is alapvetően „baráti” helyekre került, például Seszták Miklós kedvenc Kisvárdájának ukrán terjeszkedését vagy a felcsúti telephellyel is rendelkező Pharos 95' Zrt. tulajdonosának szlovéniai kalandját segíti.

A támogatások legnagyobb részét az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapon keresztül folyósítják. A BGA Zrt.-t a határon túli magyarság azonosságtudatát és kultúráját erősítő, illetve szülőföldjén való boldogulását segítő beruházások támogatására hozták létre. A határon túli foci számára a 2016-os, illetve 2017-es év végi nagy pénzszórás" során különítették el a támogatások döntő többségét.

Az elmúlt két évet tekintve a legtöbb pénzt a szerb harmadosztályban szereplő Topolya kapta. A csapat természetesen a Puskás Akadémia szerződött partnere, a tulajdonosa pedig Zsemberi János, aki az Orbán Viktor által személyesen támogatott Vajdasági Magyarok Szövetségének (VMSZ) önkormányzati képviselője.
A Topolya 2015-ben lett a felcsútiak partnere, egy évre rá pedig már kaptak is 3 milliárd forintot a Délvidéki Futball Akadémiára. A pénz annyira hamar jött, hogy ekkor még a nevezett intézmény nem is létezett.

A Topolya felnőttjei között ekkor egyetlen magyarul beszélő játékos volt.

A második legtöbb pénzt – szigorúan az elmúlt két évet tekintve – a Székelyföld Labdarúgó Akadémia és annak alközpontjai kapták, közel 4 milliárd forintot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.