2018. január 19., péntek

KEVESEBBET ADNA AZ ÁLLAM IS A PÉNZÜNKRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.19.


...A gyakorlatilag láthatatlan betéti kamatok miatt már le sem köti a lakosság a pénzét, hanem hagyja parlagon heverni. Az MNB adatai szerint tavaly november végéig, 11 hónap alatt mintegy 620 milliárd forinttal 4682 milliárd forintra emelkedtek a folyószámlán tartott lakossági megtakarítások, miközben a bankban tartott pénz alig nőtt. Az MNB adatai szerint szeptember végéig mindössze 67 milliárd forinttal 6357 milliárd forintra hízott. Vagyis drasztikusan csökkent a lekötött betéti állomány.

Mindeközben rekordot döntött az állampapírba öntött lakossági megtakarítás. Igaz, a lakosság nem 1735 milliárddal, hanem az MNB adatain alapuló számításaink szerint „csak” mintegy 800 milliárd forinttal növelte az állampapír-megtakarítását. Ugyanakkor most az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) úgy döntött, hogy a legfrissebb kibocsátású 3 és 5 éves lejáratú, inflációhoz kötött kamatozású Prémium  Állampapírok esetében csökkenti a kamatfelárat...

Így az ettől a héttől kapható PMÁP 2023/J sorozat már csak 1,4 százalékot fizet az infláció felett. Ez a felár korábban 1,5 százalék volt. A PMÁP 2021/K kamatprémiumát pedig 1,25 százalékról 1,1 százaléka vitték le. A kamat azonban összességében nem változott, hiszen közben az infláció felment 2,4 százalékra. Vagyis 3,8 százalék a kamat az 5 éves, és 3,5 százalék a 3 éves állampapírra. Egyelőre a több állampapír kamata is változatlan. 

A betéti kamatokat (forint, euró, dollár, svájci frank) itt kalkulálhatja 

A tartós betéti számlákra kínált friss kamatokat itt találja.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.