2018. január 5., péntek

KIADTAK EGYET MR. RUSSIA ÉS ORBÁN KEDVENC BRÜSSZELI BIZTOSA LEVELEZÉSÉBŐL

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.01.04.


Lassan két éve próbál az európai sajtó utánajárni annak, hogy milyen ügyekben barátkozik Günther Oettinger német EU-biztos és Klaus Mangold üzletember egymással. 

A botrány a 444.hu egy 2016-os cikke nyomán robbant ki. A cikk arról szólt, hogy 2016 májusában Klaus Mangold magángépén érkezett Budapestre Günther Oettinger, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon.

Klaus Mangold gúnyneve a német sajtóban Mr. Russia (Oroszország Úr), mert egyedülállóan jó kapcsolatban áll az orosz üzleti és politikai vezetőkkel, bejáratos Putyin elnökhöz is. Továbbá egy olyan bankháznál visel vezető tisztséget, amely a magyar kormány számára kedvező tanulmányt készített Paks 2 megtérüléséről. Günther Oettinger pedig 2014 végéig energetikai biztos volt, vele kezdődött Paks 2 brüsszeli engedélyeztetése. (Azóta is biztos, de már más területen.)

Így sokan arra gondoltak, ez a két ember csak a paksi bővítés miatt jöhetett együtt Budapestre, pont akkor, amikor a bizottság éppen a paksi bővítés szempontjából életbevágóan fontos vizsgálat közepén volt. Oettinger egyébként az egyetlen brüsszeli biztos, akit Orbán Viktor személyesen szokott fogadni, amikor Budapesten jár, a többieknek legfeljebb miniszterek vagy csak államtitkárok jutnak.

Oettinger és a magyar kormány is megpróbálta eltitkolni, hogy a biztos Mangold magángépén érkezett. Viszont éppen a látogatás idején a bennfentesek már látták, hogy a 2015 végén megfogalmazott kemény brüsszeli fenntartásokhoz képest a bizottság álláspontja sokat puhult, és mégsem reménytelen a Roszatom és az Orbán-kormány közös terve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.