2018. január 5., péntek

MÁR MOSÁSRA SINCS PÉNZ A BUDAPESTI TŰZOLTÓKNÁL

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.01.05.


Emberi csontdarabka maradt az otthoni mosógépben, egy budapesti tűzoltó azóta nem viheti haza tisztítani a bevetésen használt védőruháját. A laktanyában rendszeresen baj van az egyetlen mosógéppel, ezért szolgálat után jobb híján az új, közösségi mosodákba viszi a kormos, füstös, néha véres ruháját. Nincs vele egyedül. Vegytisztításról, fertőtlenítésről csak álmodhatnak a tűzoltók.

A laktanyában hetek óta rossz a mosógép, ezért az ünnepek alatt a tűzoltók a főváros új, önkiszolgáló mosodáiba jártak mosatni a bevetésen használt felszerelésüket. Nem először: van olyan mosoda, ahonnan már korábban kitiltották őket a mocskos védőruhák miatt. A 24.hu-nak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő tűzoltók szerint Budapesten alapvető probléma, hogyan tisztítsák a tüzeknél, baleseteknél beszennyezett felszerelésüket.

"Tudja, mi minden van a ruhánkon? A szennyeződéseknek csak egy része a korom és kosz. Nem egyszer vér, testnedvek, bélsár, fertőző beteg váladéka kerül rá, vagy veszélyes anyagok, üzemanyag. Minden, amibe a káresetnél belefekszünk, beletérdelünk. Gondolja el, mi kerül a ruhánkra egy-egy gyűjtögető lakásában vagy egy elhagyatott, hajléktalanok által lakott épületben! Ezt a kis teljesítményű mosógépek nem bírják sokáig!"

A tűzoltók elmondása szerint sokuknak tartalékruhája sincs, ezért a napi többszöri riasztás miatt a káresethez vizes, koszos ruhában kell kimenniük akkor is, ha fagypont alatt van a hőmérséklet.

"Egy tűzeset után az egyik kollégámnak egy hetedik emeleti lakásból kellett egy súlyos állapotú beteget lehoznia. Képzelheti, amikor megjelentünk a lakásban, vizes, büdös, mocskos védőruhában, mit szóltak a hozzátartozók."

Az utóbbi időben valamelyest javult a helyzet, állította az egyik nyilatkozó. Azoknak, akik új védőruhát kaptak, nem kellett leadni a régit, így ők tudnak cserélni. Vannak azonban olyan tűzoltóságok, ahol bevonták a régi öltözetet, hogy raktározzák vagy önkéntes tűzoltóknak adják tovább...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.