2018. január 11., csütörtök

MIK LEHETÜNK - BIRKÁK, SZABADOK, VAGY VAN MÁS LEHETŐSÉG IS?

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András Gábor
2018.01.11.


Pálmai Tamás tegnapi Birkák legyünk, vagy szabadok? – menjen mindenki a francba! című cikkének lényege az első mondata: Irreálisnak tűnik, de mégis érdemes legalább elgondolkodni rajta: zavarjuk el végre a teljes politikai osztályt!

Elgondolkodtam a dolgon, és a következőkre jutottam

A cikk részletesen kifejti, hogy a Magyarországon jelenleg hivatásos politikusként tevékenykedők hada pártállásra tekintet nélkül és a hatalmi szerkezetben elfoglalt helyétől függetlenül alkalmatlan a haza közérdeknek megfelelő irányítására. Ezen nincs mit vitatni.

Elvileg nyilvánvaló, hogy az ország népe nyerne azzal, ha a mostani közszereplők népes serege eltűnne a közéletből. Az se kétséges, hogy maguktól ezt nem fogják megtenni. A kérdés, hogy az elzavarás végrehajtható-e békésen, és ha igen, ez-e a megoldás. A válaszom – sajnos – mindkét esetben az, hogy nem.

1. Ki zavarja el őket? Nyilván mi, akik nem vagyunk hivatásos politikusok. A számarány jó: „mi” legalább százszor annyian vagyunk, mint „ők”. Ha egy népmesét játszanánk el, biztos lenne a siker: százan nekirontunk egynek, aki – ha csak annyi esze is van, mint egy döglött tengeri tyúknak – veszi a nyúlcipőt. Ez azonban nem népmese. A száz polgárt meg kell szervezni, a százak tevékenységét össze kell hangolni, az akciót meg kell tervezni és elő kell készíteni. Ezek mind olyan feladatok, amelyek meghaladják egy vagy néhány lánglelkű hazafi kapacitását. Elvégzésükhöz hivatásos (mindegy, hogy választott vagy önjelölt) politikusokra van szükség. Tőlük pedig – ezt mutatja a történelmi tapasztalat – távlatilag miért várhatnánk jobbat, mint az elkergetendőktől?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése