2018. január 28., vasárnap

PUBLICUS FELMÉRÉS: AZ ELSÖPRŐ TÖBBSÉG KORRUPCIÓT SEJT MÉSZÁROS LŐRINC GAZDAGODÁSA MÖGÖTT

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2018.01.28.


A kormánynak folyamatosan el kell számolnia az adófizetők felé a gazdálkodásáról - állította a Publicus korrupcióról szóló felmérésében tízből nyolc megkérdezett, tízből hét pedig úgy látja, hogy a közbeszerzések többsége nem tisztességes és előre le van játszva. A válaszadók többsége szerint a választók jogosan várják el a kormánytól, hogy ingyenes és magas színvonalú legyen az egészségügy, és a közoktatás.

A korrupció megítélését, és az állami újraelosztás egyes kérdéseit vizsgálta közvéleménykutatásában a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet.

Tíz válaszadóból nyolcan (80 százalék) úgy gondolják, hogy az kormánynak folyamatosan el kell számolnia az adófizetők felé, hogy hogyan gazdálkodik a pénzükkel, míg csupán a 16 százalék gondolja azt, hogy a kormányzás négy éve alatt a kormány teljesen szabadon dönthet. Leginkább a Jobbik és a Fidesz szavazók gondolják így (23 és 22 százalék), és legkevésbé az MSZP és a DK szavazók. Ám még a Fidesz szavazók körében is tízből heten (70 százalék) szükségesnek tartják a folyamatos elszámolást, a bizonytalanok körében tízből több mint nyolcan (83 százalék) látják így, míg az LMP, MSZP és DK szavazók körében 90 százalék feletti ez az arány.

70 százalék szerint a közbeszerzések le vannak játszva

Mindazonáltal tízből hét (70 százalék) megkérdezett úgy látja, hogy a közbeszerzések többsége nem tisztességes és előre le van játszva, és a válaszadók kevesebb ötöde (17 százalék) gondolja azt, hogy a közbeszerzések többsége tisztességes.

Azonban még a Fidesz szavazók körében is azok vannak többségben, akik szerint tisztességtelenek és előre lejátszottak a közbeszerzések (45 százalék, 34 ellenében), és figyelemreméltó, hogy ebben a körben vannak a legtöbben, akik nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre (21 százalék).

A többi párt szavazói körében egyértelmű (87-tól 100 százalékig) az a meggyőződés, hogy a közbeszerzések előre eldöntöttek és nem tisztességesek, egyedül a Jobbik szavazók körében azonosítható egy nagyobb csoport, egytizedük (12 százalék) akik másként gondolkodnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.