2018. január 16., kedd

SZÁZMILLIÓS TELEKKEL SEGÍTI AZ ÁLLAM ORBÁN GYÜLEKEZETÉT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LŐRINCZ TAMÁS
2018.01.16.


Nem sokkal a Svábhegyi Református Központ létrehozásával kapcsolatos hatósági ügyek kiemeltté nyilvánítása után a vagyonkezelő megvette a gyülekezet által kiszemelt telkeket.

Összesen csaknem 650 millió forintért vásárolta meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) azt a két telket, amelyeken az Orbán Viktor kormányfőt is tagjai között tudó Svábhegyi Református Gyülekezet terjeszkedne – értesült a Népszava. A gyülekezet a Felhő utca 10. szám alatt található templom mellett hozna létre református központot, a Felhő utca 6., illetve 8. szám alatti telkeken. Ezek az ingatlanok nem a reformátusok kezében voltak, de az állam az MNV-n keresztül tavaly december 15-én megvette azokat és – legalábbis a korábbi tervek szerint – valamilyen módon a gyülekezet kezelésébe adná. A Hegyvidéki Önkormányzat a templom telke esetében ezt formailag úgy oldotta meg, hogy az ingatlant ötven évig tartó ingyenes használatra adta át a gyülekezetnek.

Az MNV lapunknak küldött tájékoztatása szerint még nem született döntés az ingatlanok sorsáról, így egyelőre nem tudni, valóban a gyülekezethez kerülnek-e. Egy tavaly nyári kormányrendeletben azonban nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították a Felhő utca 6/a és a Felhő utca 8. telkeken megvalósuló beruházás hatósági ügyeit, a rendeletben pedig nevesítették is a Református Központot.

Az MNV közlése szerint a Felhő utca 6/a-n lévő, 3549 négyzetméteres telekért 383 millió forintot fizettek a korábbi tulajdonos Fővárosi Közterület Fenntartónak (FKF Zrt.), míg a Felhő utca 8. alatt található 3645 négyzetméteres telekért 264 millió forintot kapott a XII. kerületi önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy az FKF-nek négyzetméterenként nagyjából 107 ezer forint járt, a hegyvidéki önkormányzatnak pedig 72 ezer forint. A vagyonkezelő azt is kiemelte lapunknak küldött válaszában, hogy „az ingatlanok vételára megegyezik a független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értékkel”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.