2018. január 4., csütörtök

TRUMP ÉS ORBÁN: KENYERESPAJTÁSOK

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: BOKROS LAJOS
2018.01.04.Trump és Orbán: kenyerespajtások, ezt a tapasztalatot mutatta föl az éppen elmúlt 2017-es esztendő. Nem véletlen, hogy Orbán rajongva szereti az amerikai elnököt. Egyéniségük, jellemük jórészt azonos. Más kérdés, hogy Trump nem veszi észre Orbánt, de hát az orrszarvúnak rossz a látása; csak akkor veszi észre a mezei pockot, amikor már eltaposta. Vagy még akkor sem.

Trump és Orbán: kenyerespajtások

A jellemrokonságnál azonban fontosabb a viselkedésből fakadó tény.

Van két hasonszőrű politikus. De melyek a közös tapasztalatok?


1. Hivatali hatalommal való visszaélés személyes anyagi előnyszerzés céljából. Család és oligarchia-társak gátlástalan gazdagítása állami erőforrásokkal és segédlettel.

2. Közömbösség az igazsággal, legtöbbször a valósággal szemben. Magyarul: a tények elferdítése, netán nyílt tagadása. A valóságot hamis hírnek beállítani (fake news).

3. Támadás a jogállami intézmények ellen, azok tekintélyének és működésének folyamatos aláásása. A jogállam kultúrájának pusztítása.

4. A nemzetközi kapcsolatok “zsoldos” jellegű felfogása: az egyik ugyanannyit nyer, mint amennyit a másik elveszít. Kölcsönösen előnyös együttműködés helyett harc. Kooperáció helyett konfliktus.

Mind Trump, mind Orbán mestere annak, hogy egészen mást mondjon, mint amit tesz.

Trumpot sokan pluto-populistának nevezik, hiszen intézkedései a szuper-gazdagoknak kedveznek, miközben szónoklatai a feldühödött és elégedetlen kisembert szólítják.

Szerencsére van különbség. Trump ez ideig mindössze meggyengítette a liberális, vagyis a jog uralmán alapuló demokráciát, Orbán viszont elpusztította azt. Amit Orbán és hasonszőrű társai megszépítve illiberális demokráciának hívnak, az nem más, mint a formális népszavazáson nyugvó diktatúra, szép magyar szóval: önkényuralom.

2017-ben az önkényuralom diadalmasan előrehaladt az egész világon, nem mellesleg éppen azért, mert az USA – legalábbis ideiglenesen – megszűnt a liberális demokrácia fáklyavivője lenni. Trump saját hazájában ugyan nem tudta eltiporni a fékeket és ellensúlyokat – így a végrehajtó hatalomtól független sajtót és igazságszolgáltatást – de naponta tesz botrányos kijelentéseket, amelyek sejtetik, hogy szívesen megtenné.

A világ szabadságszerető demokratái számára azonban kellene a fáklya, mert enélkül hideg és sötét van. Amíg az amerikai elnök csipogva (Twitter) tombol, addig a világon szabadon virágzik a kínai-orosz-török-azeri és mindenféle más önkényuralom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése