2018. január 13., szombat

ÜRÜGYÚJSÁGÍRÁS

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog
2018.01.12.


Manipulatív hírsorrend, a tárgyilagosság hiánya, elhallgatott tények, elfogultság, kormánypropaganda – ezt szúrtuk ki a november végi állami híradóban a Szúrópróba vizsgálat során. A tetten érhető manipulatív hírszerkesztési gyakorlatból ezúttal a Jobbik elleni kormánypropaganda állami hírműsorokban használt eszközeit emeljük ki, valamint egy olyan hírelemet, ahol a pártpolitikai akarat ugyan nem, de a szakmai alkalmatlanság tapintható. 

Jobbik ügyek

A kormányelvárásoknak való megfelelés vezette a híradósokat a Tett és Védelem Alapítvány Biztonságban vannak-e a zsidók Európában? című konferenciájáról szóló híradáskor. A nemzetközi eseményről „Köves Slomó: A Jobbik jelenti a legnagyobb kihívást az antiszemitizmus elleni küzdelemben” címmel számoltak be, mintha az esemény központi eleme a Jobbik politikájának az elemzése lett volna. A két és fél perces összeállítás több mint harmadában a Jobbik antiszemita magatartása volt a téma, Köves Slomó egy mondatát játszották be, majd interjút is készítettek a vezető rabbival, aki azt a véleményét fogalmazta meg, hogy annak a vehemenciának a nyomai, amellyel a Jobbik annak idején felkarolta az antiszemita gyűlöletkeltést, még most is megvannak, és emlékeztetett rá, hogy ez a párt olyan fogalmakat vezetett be a közgondolkodásba, mint pl. a holokamu, amelyek nehezen helyrehozható károkat okoztak a magyar társadalomban.

Magáról a konferenciáról nem túl sokat tudhatott meg az érdeklődő közönség, a felszólalók közül két államtitkár beszédéből idéztek. Mikola István és Latorcai Csaba egyaránt azt hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, és a kormány fellép az antiszemitizmus ellen.

Pedig ennél jóval többről szólt a rendezvény. Az MTI tudósítása is a két politikus szavait részletezte Köves Slomóén kívül, de tőle a Jobbikkal kapcsolatos mondatot nem is idézte az állami hírügynökség. A távirati iroda valószínűleg kisebb jelentőséget tulajdonított a vezető rabbi Jobbikra vonatkozó megjegyzésének, mint az erre külön figyelő állami híradó. (A rendezvényről részletes tudósítás az online Szombat felületén olvasható, abból kiderül, hogy nemcsak politikusok szólaltak fel, hanem komolyabb szakmai vita is folyt, panelbeszélgetéseken szakértők elemezték az antiszemitizmus kérdését.) A tényleges tartalom az állami televízióban elsikkadt a pártszolgálat mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.