2018. január 4., csütörtök

VALAMI NEM STIMMEL AZ ISKOLÁK HONVÉDELMI TERVÉVEL

24.HU
Szerző: KOVÁCS MÁRTA
2018.01.04.


A kormány a NATO-ra mutogat, pedig a honvédelmi intézkedési terv közel sem új fogalom: már négy éve is létezett, csak akkor még nem hivatkoztak a migrációs válságra.

Ahogy korábban megírtuk, hamarosan minden óvodának és iskolának fel kell készülnie a terrortámadásra: fél évet kaptak, hogy Honvédelmi Intézkedési Tervet (HIT) készítsenek maguknak.

Az oktatási intézményeknek elküldött dokumentumból kiderül, hogy

az intézmény vezetője felelős az intézményre háruló honvédelmi és a válságkezelés katonai vonatkozású feladatai végrehajtásának megszervezéséért és támogatásáért.

A HIT a dokumentum szerint azért szükséges, hogy biztosítsa a feladatok végrehajtására való képességet megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot vagy váratlan támadás esetén.

A kormányzati terv leszögezi, hogy az intézménynek kell biztosítani
  • a honvédelmi feladatok végrehajtásának folyamatos irányítását,
  • a terveknek a bekövetkező változásoknak megfelelő pontosítását,
  • felkészülésüket a további rendszabályok kialakítására és azok végrehajtására, illetve
  • a terrorcselekmények elleni védelmi rendszabályok bevezetésére.
Arról nem esik szó, miért az intézményvezető feladata mindez az egyébként is sok helyen erőforráshiánnyal küzdő iskolákban, illetve hogy például a bölcsődékre miért nem vonatkozik a rendelet.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az oktatási intézményekben egy NATO-kötelezettség miatt kell honvédelmi terveket készíteni, az erről szóló előírások hátterében pedig az áll, hogy „a migrációs válság következtében Európának nincs olyan pontja, ahol ki lehetne zárni terrorcselekmény elkövetését”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.