2018. január 20., szombat

VÁLASZTÁSI START: AMITŐL FÉLHET A FIDESZ, ÉS VAN, AMIBEN BÍZHAT AZ ELLENZÉK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.01.20.


A Fidesz eldöntötte, Áder János pedig bejelentette, hogy a kormánypárt a lehető leghamarabb, április 8-án méreti meg magát a választásokon. A pálya erőteljesen lejt Orbánék felé.

A 2018-as választások eredményét előre jelezni hivatott közvélemény-kutatási adatokat böngészve először mindenkinek a hatalmas narancssárga oszlop szúr szemet. A Mediánnál például a Jobbiknak, az MSZP-nek, a DK-nak és az LMP-nek együttesen sincs akkora tábora, mint amekkora Orbán zászlaja mögött gyülekezik. A nagy előny azonban Orbán számára nagy kockázatot is hordoz magában.

Általános vélekedés, hogy a választásnak nem lehet más a végkimenetele, mint a Fidesz nagyarányú győzelme. Ám ha a szimpatizánsain úrrá lesz a lefutott meccs érzése – elterjedt a hír, hogy a párt jó előre lestoppolta az összes plakáthelyet, igaz, ezt tagadja –, az törvényszerűen negatív kihatással lesz a választási részvételükre. Tisztában vannak ezzel a Fidesznél is, de az ellenszer megtalálása nem is olyan egyszerű a Habony–Rogán-művek kommunikációs gépezetének. Úgy kellene ugyanis mozgósítania a kormánypártok szavazóit, hogy közben más társadalmi csoportok – leginkább a 30 százaléknál is több pártnélküli – ne kapjanak kedvet a voksoláshoz.

Az adatok ma még azt mutatják, hogy jelentős különbség van a kormány maradásában és leváltásában reménykedő szavazóközönség aktivitása között: a Medián novemberi felmérése szerint a kormány híveinek 68 százaléka mondható „biztos” szavazónak, míg a távozásában bízóknak csak az 51 százaléka járulna az urnákhoz. A Fidesz–KDNP-nek az az érdeke, hogy ez az ellenzéki apátia ne is változzon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.