2018. február 10., szombat

A LENGYEL ÉS A MAGYAR KORMÁNY A TÖRTÉNELMI REVIZIONIZMUSBAN IS PARTNER - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.02.10.


- Lengyelország a jogállamból vizsgázik, amikor az Alkotmánybíróság kimondja a verdiktet a holokauszt-törvényről

- Románia mind inkább az irányított demokrácia magyar és lengyel útját követi

- A V4-es szövetség olyan, hogy jobb érzésű ember befogja az orrát, de a muzulmán menekülteket illetően igaza volt

FT

A vezércikk szerint aggasztó emlékeket ébreszt a lengyel holokauszt-törvény, mert a kommunista időket hozza vissza, hogy a hatalom megpróbálja diktálni a történelem értelmezését. A jogszabály, amely börtönbüntetéssel torolja meg, ha bárki felveti a lengyelek felelősségét a 3 millió zsidó legyilkolásáért, megrontotta a kapcsolatokat Izraellel és más fő szövetségesekkel, így az Egyesült Államokkal. A Jog és Igazságosság nem csupán apránként darálja be a jogállamot, hanem még inkább megfúrja, hogy az ország az európai demokratikus rend büszke és szerves része legyen. Az új szabályozás nyilvánvalóan elfogadhatatlan. Megfélemlítheti az egykori áldozatokat, azok hozzátartozóit és a szemtanúkat, hogy nyíltan beszéljenek a történtekről. Legrosszabb esetben pedig felhasználhatják, hogy tisztára mossák a lengyelek felelősségét a népirtásban. Mert egyfelől az biztos, hogy ezrek mentették a zsidókat, másfelől viszont nem lehet tagadni, hogy a lakosság egy része segédkezet nyújtott a nácik bűneihez, vagy maga is követett el a gyilkosságokat, lásd Jedwabnét.

Ezért fontos a nyílt vita, már ha a cél a megértés és a megbékélés. PiS táborában, de azon kívül is sokan hiszik, hogy az országot igazságtalanul bántják a német megszállás utáni szörnyűségekért. Ám a válasz erre nem az eszmecsere korlátozása és a jogi fenyegetés, hanem az oktatás és a párbeszéd. Sajnos, a lengyelek nincsenek egyedül, amikor a történelmi revizionizmusról van szó. A hasonlóképpen nacionalista-populista Fidesz egyes tagjai jelentős államférfiként dicsőítik Horthyt, aki a német nácik oldalára állt, ily módon mosva tisztára a rezsim szerepét 400 ezer zsidó deportálásában. A vezetés Törökországtól kezdve, Oroszországon át, Kínával bezárólag igyekszik politikai célokból manipulálni a történelmet. Varsónak most el kell döntenie, hogy ezeknek az államoknak az oldalára áll-e. A Kaczynski embereivel teletűzdelt lengyel Alkotmánybíróságon a sor, hogy bizonyítsa: Európa közepén, egy 38 milliós országban még működnek a fékek és ellensúlyok.

Economist

Romániában aggasztó kísérlet zajlik a jogállam aláásására. Az ország tényleges vezetője a szociáldemokraták elnöke, aki csak azért nem lehet kormányfő, mert választási csalásért elítélték. De hivatali hatalommal való visszaélés miatt is eljárás folyik ellene, a Korrupció-ellenes Ügyészség pedig feljelentette azzal a váddal, hogy bűnhálózatot létesített uniós pénzek elsikkasztására. Dragnea ugyan ártatlanságát hangoztatja, de ha vétkesnek találják, megy a börtönbe. Hacsak a formális miniszterelnök nem tudja keresztülverni az igazságszolgáltatás reformját, amely bizonyos vesztegetési ügyeket kivenne a BTK-ból, és amely az ellenzék szerint politikai ellenőrzés alá helyezné a bíróságokat.

Barna Dan, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség vezetője azt mondja, az ország kezd hasonlítani Lengyelországra, illetve Magyarországra. Nem ideológiájában, hanem abban, hogy van egy csapat befolyásos fickó, aki a maga javára szeretné megváltoztatni a törvényt. A mostani kabinet öt tagja ellen folyt vagy folyik vizsgálat korrupció miatt. A különleges ügyészség köszönhetően román vezetők egész sora vonult be rács mögé az utóbbi öt évben. Ám a szóban forgó reform következtében a testület is lehúzhatná a rolót jelenlegi formájában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.