2018. február 17., szombat

A VIDÉKI MÉDIA RAJONGOTT TIBORCZ CÉGÉÉRT - AZ ELIOS-SZTORI KÖZEL TÍZ ÉV SAJTÓHÍREIBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.02.16.


2011-2012-ben fedezte fel a média az akkor már évek óta működő Eliost, amit a 2013-as Orbán-Tiborcz lagziig legtöbbször Simicska-cégként emlegetett a magyar sajtó kormánykritikus része is. A kormánybarát média számára pedig nem is létezett egészen az OLAF-vizsgálat 2015-ös megkezdéséig, majd az eredmény minapi kiszivárgásáig. Összeállításunkból az is kiderül, hogy Mészáros Lőrinc bevásárlása előtt sem volt olyan független és harcos a megyei sajtó, ahogyan most emlékezni szeretnénk rá. Elios-ügyben a regionális és a helyi média az „épül-szépül városunk közvilágítása” típusú hírszolgáltatást tolta csaknem egy évtizeden át.

Nincs unalmasabb a tegnapi újságnál – ez a közkeletű mondás. Ki kell egészítenünk: nincs érdekesebb a tegnapelőttinél. Elios-ügy a sajtóhírekben, 2009-től napjainkig.
2009-2010 – suttyomban alapoznak

2009-ben jött létre az Elios jogelőde, az ES Holding, Tiborcz István és egy offshore-hátterű titokzatos befektető tulajdonában. Semmi nyoma, hogy keresték volna a publicitást az induló vállalkozás számára. Elérhető honlapot nem indítottak, sajtóhírekben sem szerepelt a nevük.

2010-ből is csak egyetlen megjelenést találni. Méghozzá a Közgép-cég E-OS Zrt. honlapjáról. E szerint

„Az E-OS tevékenységének bővítésével 2010-ben létrehozta az E-OS Innovatív Energetikai Zrt.-t, hogy még teljesebb körű energetikai szolgáltatásaival erősítse meghatározó pozícióját az energia szektorban.”

A Simicska-érdekeltségű E-OS nem fejtette ki az igazság valamennyi részletét, amennyiben nem a Közgép-leány alapította az ekkor már E-OS Innovatívnak hívott vállalkozást, hanem Tiborczék. A Simicska-érdekeltség csak beszállt egy időre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.