2018. február 28., szerda

AMIKOR AZT ÜZENIK: ORBÁN, TAKARODJ!

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GOMPERZ TAMÁS
2018.02.28.



A recept a következő: népszavazást kell csinálni a választásból. Vélemény.

Vasárnap este óta sem csillapodik az eufória, ami teljesen érthető, hiszen a rezsim az elmúlt években majdnem mindenkit hozzászoktatott ahhoz a gondolathoz, hogy ebben az életben más miniszterelnököt már úgysem választ meg az ország, mint Orbán Viktort, a megújulás emberét, aki régebb óta áll a pártja élén, mint amennyi időn át az egész Horthy-korszak tartott. Kádár beéréséhez még kell egy ciklus.

A leválthatatlanságával kapcsolatos realizmusra minden ok adott volt (van), hiszen a rendszerváltás legfőbb nyertese és központi alakja – aki persze a rendszerváltás nélkül is hasonlóan fényes politikai pályát futott volna be – mindeddig sikerrel hitette el a híveivel, hogy neki mindahhoz semmi köze, ami az elmúlt huszonnyolc évben itt történt, még akkor sem, ha ennek az időszaknak az egyik felét az ország, a másik felét az ellenzék vezetésével töltötte.

Igazán nem akarjuk a két napja tartó önfeledt örömöt elrontani. Mi is élvezzük a műsort, és ha más következménye nem is lesz a hódmezővásárhelyi sallernek, minthogy az uralkodó klán tagjai öt teljes percen át éreztek valamiféle eddig ismeretlen nyomást gyomortájon, nem függetlenül a börtön, de legalábbis az államtól elvágott megélhetés nyomasztó perspektívájától, akkor már megérte. Arról nem is beszélve, hogy Lázár arca két óra alatt 58 hektárral zsugorodott össze, alig fér el rajta Csongrád megye – kinek ne okozna örömet ez a látvány.

Viszont. Olyanokat nem kéne mondani, főleg nem elhinni, hogy a Fidesz összeomlott, a NER-nek vége, kész, kampec, ennyi volt. Ha megnézzük a számokat, azt látjuk, hogy a Fidesz 16 százalékkal erősödött a négy évvel ezelőtti eredményéhez képest. Akkor 8160 szavazatot kaptak az önkormányzati választáson, most 9468-at. Nem így néz ki, amikor egy párt összecsuklik. Futkározhatnak a kórházakban ágyi poloskák, építhet vadászkastélyt az ismeretlen ismerős a határba, ez bizony plusz 16 százalék.

A rideg valóság az, hogy a Fidesz pontosan olyan erős, mint négy éve. A vasárnapi időközi legfontosabb híre az, hogy csak annyira erős mint négy éve – szemben azzal, amit a közvélemény kutatások sulykolnak. Ezért tudta lenyomni a jelöltjét az az ellenzék, amely 2014-ben mindössze 5 ezer szavazatot szerzett a városban. Tegnapelőtt a két és félszeresét. Ebből mindenekelőtt az a tanulság, hogy a „mi vagyunk a nemzet” pártja mögött már négy éve is csupán egy kisebbség állt, ahogy most is. Ha a többség szétszavaz vagy otthon marad, akkor a fideszes kisebbség nyer, ha egy jelöltre szavaz és nem marad otthon, akkor a fideszes kisebbség nem nyer.

Mi következik ebből?

Taktikai szempontból az, hogy ha a többség szétszavazását megakadályozó ellenzéki koordinációban a Jobbik is részt vesz (akár hallgatólagosan), akkor a Fidesz veszít áprilisban. Ha nem vesz részt, akkor nem veszít. Ha részt vesz, de technikailag bénán csinálják, nem jól számolják ki melyik körzetben kinek van esélye, összevesznek az arányokon, a jelöltet nem indító ellenzéki pártok nem kampányolnak a másiknak, akkor sem veszít.

Röviden: a Jobbik nélkül nem lehetséges kormányváltás. Azért nem, mert a vidéki települések jelentős részében a Fideszt csak jobbról lehet megverni. Végeredményben azoknak a jelölteknek van ezeken a helyeken esélyük, akik hitelesen mondják azt, hogy én is jobbos vagyok, csak nem lopok. A fővárosi kerületek többségében a baloldal talán akkor is nyerhet, ha a Jobbik sehol nem lép vissza. Vidéken nem nagyon. A baloldal fővárosi győzelme elég lehet a kétharmad megakadályozásához, de a kormányváltáshoz biztosan nem, a kétharmadhoz pláne nem.

Az is igaz, hogy a Jobbiknak sem fog menni a baloldal nélkül. Erről szól ugye a centrális erőtér oszd meg és lopj elve. Ami láthatóan már nem működik a választók szintjén, kizárólag az ellenzéki vezetőkön múlik, hogy meddig lehet rá rendszert és helikopterleszállós Pasa parkot építeni. A nép olyan zavartalanul áramlik a jobbikos jelölttől a balosig, és fordítva, mint Mészáros Lőrinc éves osztaléka a, na szóval oda. Nácijobbik, szemkilövető Feri, elmúlt nyolc év – a jelek szerint van az a lopás, amikor ez már a többségnek nem számít...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.