2018. február 9., péntek

BRÜSSZEL MEGVÉDENÉ A SOKAT TÁMADOTT MAGYAR CIVILEKEZ

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY, ARATÓ LÁSZLÓ
2018.02.09.


Egyre nagyobb nyomás nehezedik az Európai Bizottságra a civil szervezetek támogatása miatt, és úgy tűnik, az uniós testület hajlik arra, hogy segítséget nyújtson nekik. Erről Vera Jourová beszélt az Európai Parlamentben, a civil szervezetek szűkülő mozgásteréről tartott plenáris vitán. A jogérvényesülésért felelős cseh uniós biztos azt mondta: „nagyon is mellette vagyok, hogy hozzunk létre egy ilyen alapot”.

A biztost megelőzve több képviselő – többek között a magyar Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke – is arról beszélt, hogy az Európai Uniónak valamiféle demokráciaalapra lenne szüksége. Ehhez kapcsolódva felmerült még az is, hogy erre külön költségvetési sor jöjjön létre. Ez utóbbival Vera Jourová nem értett egyet, szerinte a civil társadalom anyagi támogatására más eszközöket kell keresni a 2020 utáni költségvetési időszakban.

Bármilyen furcsa ugyanis, az EU-nak most erre nincs kerete; a bizottság esetleg egyes projekteket támogat, de működésre nem ad pénzt. Legalábbis Európában. Az EU 2014 és 2020 között több mint 1,3 milliárd eurót költ „a demokrácia és az emberi jogok világszintű előmozdítását szolgáló” célokra, ám ez a pénz főleg afrikai, közép-ázsiai féldiktatúrák ellen küzdő civil szervezetek támogatására szolgál. A döntéskor 2014-ben az EU nem gondolta, hogy a tagállamokban hasonló problémákat kellene majd kezelni. Magyarországgal szemben az EP-üléssel egy napon lépett következő fázisába a civiltörvény miatt zajló kötelezettségszegési eljárás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.