2018. február 18., vasárnap

DROGOSOK VS. NYUGGEREK: HEVES VITÁK A BULINEGYEDRŐL SZÓLÓ NÉPSZAVAZÁS ELŐTT

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.02.17.


- Durva összeesküvés-elméletek, politizálás és egymás minősítgetése – így zajlik a Bulinegyedről szóló vita az online térben

- Egy dologban azért egyetértenek a felek: az önkormányzat felelősségében
- A lakók maradnak, vagy a bulizók? – kutatás a vasárnapi népszavazás elé

A budapesti Rákóczi út, Erzsébet körút és Király utca által határolt bulinegyed körüli vita 2017 nyarára fajult el végleg. Augusztusban a VII. kerületi önkormányzat két ellenzéki képviselője, Szűcs Balázs és Ujvári-Kövér Mónika nyílt levélben kérték Vattamány Zsolttot, a kerület fideszes polgármesterét, hívja össze a helyi képviselőket, hogy megvitathassák a szórakozóhelyek által okozott kellemetlenségeket, valamint egyeztethessenek egy helyi népszavazás kérdéseiről. A kezdeményezés sikerrel járt: a helyi lakosok február 18-án szavazhatnak a vendéglátóüzletek nyitvatartását korlátozó rendeletről. Vagyis arról, hogy jegyzői engedélyhez kötnék az éjfél és reggel hat óra közötti nyitvatartást. A vita igencsak heves, és ez meglátszik az üggyel kapcsolatos online aktivitásban is.

Trend és kiugrás


Az Ynsight social listening kutatása szerint a február 18-ra kiírt erzsébetvárosi szavazással kapcsolatos diskurzus a különböző Facebook csoportok és hírportálok Facebook oldalaira koncentrálódott. Az online térben az úgynevezett organikus említések – olyan bejegyzések, kommentek, amelyeket nem Facebookon megjelenő cikkek vagy csoportok aktivitása generált – száma jóval kevesebb volt a vizsgált időszakban: mindössze 1,465 bejegyzés született, míg a különböző médiumok és közösségek Facebook oldalain 26,651 felhasználói véleményt osztottak meg (Hangsúlyos vizsgált csoportok és oldalak: Bulinegyed, Élhető Erzsébetváros, Civilek Erzsébetvárosért).

2017 augusztusában jelentek meg az első releváns bejegyzések, de a téma iránti figyelem október első hetében, a képviselő-testület október 3-i ülése után kezdett fokozódni. Az ülésen felvetődő, köztisztasággal és közbiztonsággal kapcsolatos javaslatok, de még inkább a nyitvatartást korlátozó lehetséges szigorítás felkeltette a bulinegyed-rajongók és a haragosok érdeklődését is. Sőt, az online kommunikáció elemzéséből kiderül, hogy a közösségi médiára is kiterjedő vitában olyanok is reszt vettek, akiket közvetlenül nem érintene a szigorításokról hozott döntés.

Október végétől január elejéig lenyugodtak a kedélyek, a népszavazást viszonylag kevesen említették. Miután a választási bizottság a bulinegyed nyitvatartásáról szóló helyi népszavazás kiírásáról döntött, nagy mértékben megnövekedett a diskurzus volumene. A két markánsan elkülönülő táborra szakadt felhasználók legtöbbször az őket képviselő Facebook csoportokban adtak hangot véleményüknek. A nyitvatartás korlátozását támogatók az Élhető Erzsébetváros csoporthoz csatlakoztak, míg az ellentábor az ebben az időszakban megalakult Bulinegyed csoportban foglalt állást. Meglehetősen agresszív viták alakultak ki, több esetben pedig kitiltás lett a vége, amikor a felhasználók a másik tábor csoportjában kommentáltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.