2018. február 15., csütörtök

ELIOS-BOTRÁNY: ZALAEGERSZEGEN UGYANAZ AZ EMBER ADTA MEG AZ ELVILEG VERSENGŐ ÁRAKAT, UGYANARRÓL A SZÁMÍTÓGÉPRŐL

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2018.02.15.


Nem véletlen ordították le a Fidesz vezetői több zalaegerszegi fideszes önkormányzati képviselő fejét, mután a város közgyűlése a múlt héten - több fideszes szavazattal - támogatta, hogy hozzák nyilvánosságra az EU csalás elleni hivatalának a város közvilágítási tenderére vonatkozó részét. (A helyiek Budapestről történt leordítása után másnap újra szavaztak ugyanarról, visszavonva a nyilvánosságra hozatalt.)

Azért nem véletlenül, mert a 24.hu által ma publikált jelentésrész tényleg nagyon durva dolgokat árul el arról, milyen átlátszó trükközésekkel hozták ki győztesnek Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének a cégét, illetve hogyan hajtották fel nekik az árakat.

Az egyik alapséma az volt, hogy bizonyos emberek illetve cégek törvénytelen módon kettős szerepben jelentek meg az ügyletben.

A 24.hu szerint Horváth Dezső, illetve cége, az SMVH Kft. volt az egyik ilyen kulcsszereplő.

Horváth mint független villamosmérnök írta alá az önkormányzat megbízásából készült pályázati tervezetet, de ő szignálta a kiviteli tervet is, ekkor már az SMVH színeiben.

De ez szinte eltörpült Horváth másik szereplése mellett. Ennek megértéséhez érdemes tudni, hogy az ilyen EU-s tenderek esetében a városnak három, független forrásból származó árajánlatot kell felmutatnia, hogy az uniós támogatás lehívásához ki lehessen számolni a piaci árat. Ám Zalaegerszegen erős kételyek merültek fel arra nézve, hogy a benyújtott ajánlatok mennyire voltak függetlenek.

A három árajánlatot Horváth mint független tervező, a Szélterv kft és a Villplan kft tette. Csakhogy az OLAF kinyomozta, hogy Horváth és a Villplan ajánlatait ugyanazon a számítógépen írták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.