2018. február 13., kedd

ELIOS-ÜGY:NAGY PÉNZT VETT KI TIBORCZ, DE MOST SIMICSKÁVAL FIZETTETNÉNEK

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2018.02.13.


Nem talált tökéletes megoldást Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a 13 milliárd forintos problémára, ami az egy időben a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében álló Elios Innovatív Zrt. miatt kerekedett. Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF ennyi uniós támogatás visszafizettetését javasolja, mert – mint cikksorozatunkban bemutattuk – szervezett csalás nyomaira bukkant az Elios által elnyert közvilágítási projekteknél. Lázár hétfőn Hódmezővásárhelyen rögtönzött sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a Közgép volt a cég tulajdonosa, a felelősséget is neki kell vállalnia. Azaz a Simicska Lajos érdekeltségében álló útépítő vállalattal fizettetné vissza az ebül szerzett uniós támogatást.

A módszer, ha egyáltalán kivitelezhető, közel sem tehermentesíti az államkasszát, mivel az OLAF által vizsgált 35, egytől egyig szabálytalannak talált projekt közül mindössze háromnál esett a Közgép-érára a felhívás kiírása, vagy az Elios-szal való szerződéskötés. Ez a 13 milliárd töredéke. Egyebekben bárki tulajdona volt is, Lázár felsőfokon beszélt az Elios hódmezővásárhelyi munkájáról. Ez volt Európában az első, teljes városra kiterjedő LED-es korszerűsítés. Az OLAF a hódmezővásárhelyi projektnél a közbeszerzési törvény durva megsértését állapította meg több rendben, Lázár szerint viszont a közvilágítás korszerűsítésére „büszke lehet az önkormányzat” és „a város jól járt”.

Ami a tulajdonviszonyokat illeti, a Tiborcz és barátja, Erdei Bálint által alapított Eliosban valóban tulajdonos volt 2010-től egy Simicska-érdekeltség, az E-OS Energiakereskedő Zrt. Erről az OLAF se feledkezett el – Lázár állításával szemben –, az Elios tényleges tulajdonosai között, 56 százalékos részesedéssel fel is tüntette, megemlítve, hogy az E-OS a Közgép tulajdonában áll. Az Opten céginformációs adatbázisa szerint a Simicska-érdekeltség 2013. június 3-ig volt tulajdonos az Eliosban, majd visszatért a két alapító, Erdei Bálint és Tiborcz István. Igaz, nem a saját nevükön, hanem két vagyonkezelő vállalkozáson keresztül: Tiborcz a Green Investments & Solutions Kft.-vel, Erdei a Green Universe Kft.-vel képviseltette magát.

Ugyanakkor Tiborcz István valójában egy pillanatra sem engedte el az Elios kormányrúdját: mindvégig ott ült az igazgatóságban, akkor is, amikor a tulajdonosi jogköröket a Közgép gyakorolta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.