2018. február 3., szombat

GYARMATI ANDREA: A VÍZI MAJMOCSKÁKTÓL SZÁRMAZUNK MI, EMBEREK - AKI NEM TUD ÍRNI, OLVASNI ÉS ÚSZNI, AZ ANALFABÉTA

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.02.03.


Csendes vasárnap délután. Épp elhelyezkedem jó kényelmesen a fotelban olvasáshoz, amikor megszólal a telefon. Természetesen beteg, és most azonnal lenne jó, ha jönnék.

Tűnhet akár hencegésnek is, hogy ennyi idősen még mindig szükség van rám, de 

éppen most nem érzek nagy elhivatottságot a pálya iránt.

Vasárnap délután van, szívesen pihennék, pakolgatnám a dolgaimat, de menni kell. Ez egy ilyen foglalkozás, és zömében jó, hogy ilyen, még akkor is, ha ma nem vagyok boldog attól, hogy átöltöz, kocsihoz le, beszáll, átautóz, vizsgál, döntést hoz és hazaautózik. Persze, amikor elindulok, már jobb a helyzet.

Bekapcsolom a rádiót, Klasszik, szép zenék és kellő, ám nem túl sok információ. Mint ez a mostani is, amiről azonnal úgy érzem, érdemes továbbgondolni és írni róla.

Beszámoló a Golden Globe díjátadásról, ahol tarol A víz érintése című mozi. Persze, hogy esélyes sok kategóriában az Oscarra is.

Gurulok a beteg felé, és elábrándozom a víz érintéséről.


Arról, mit is jelent és jelentett nekem, a családomnak a víz, és mit is jelent egyáltalán nekünk, embereknek.

Igen, a víz. Nézzük először általában, miről is van szó.

A víz két hidrogén- és egy oxigénatomból felépülő kémiai vegyület, vagyis dihidrogén-monoxid. Latin elnevezése aqua. Kémiai képlete H2O. Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony anyag. Olvadáspontja 0 ºC, forrásfontja 100ºC-on van. Víznek szobahőmérsékleten, folyékony állapotában hívjuk, szilárd halmazállapota jég, légnemű halmazállapotban gőznek nevezzük. Amfoter vegyület, ami azt jelenti, hogy viselkedhet savként és bázisként is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.