2018. február 15., csütörtök

HELIOS ÜGY: ZALAEGERSZEGEN IS MANIPULÁLTÁK AZ ÁRAKAT

INDEX
Szerző: STUBNYA BENCE
2018.02.15.


Attól az embertől kértek független árajánlatot Zalaegerszegen a közvilágítás felújításakor, akinek egyik cége később az Elios beszállítója lett – írja a 24.hu.

Mint ismert, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF megvizsgálta azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyeket még a miniszterelnök vejének tulajdonában nyert el a cég, és arra jutott, hogy azoknál erősen felmerül a csalás gyanúja. Például azért, mert voltak olyan pályázatok, amelyeket Tiborcz eltitkolt üzlettársa, az Eliosban akkor éppen részesedéssel bíró Hamar Endre Sistrade nevű cége készített elő. A kormány többszörös kérésre sem adta ki az OLAF jelentését, a dokumentumot megszerző 24.hu szerint viszont abból úgy tűnik: Tiborcz korábbi cége jól szervezett hálózatot épített ki az uniós pénzek bezsebelésére.

A lap most a Zalaegerszeg városától elnyert pályázattal kapcsolatos részletekről írt cikket. Ebből kiderül, hogy a pályázat előkészítésében és a kivitelezésében is felbukkant Horváth Dezső, illetve az ő érdekeltségébe tartozó SMVH Kft. Az ilyesmit a közbeszerzési törvény tiltja. Hamar Endre cége, a Sistrade a zalaegerszegi közbeszerzés körül is feltűnt: az önkormányzat ezt a céget kérte fel, hogy készítse el a pályázat tervezetét. A tervezetet Horváth Dezső írta alá független villamosmérnökként, majd aztán már az SMVH képviseletében a kivitelezési terveket is ő írta alá.

A városnak legalább három árajánlatra volt szüksége ahhoz, hogy az uniós támogatás lehívásához a piaci árat lehessen alapul venni. A három ajánlat be is érkezett Horváth Dezsőtől, a Szélterv Kft.-től és a Villplan Kft.-től. Az OLAF vizsgálatából kiderült, hogy Horváth és a Villplan Kft. ajánlatát ugyanazon a számítógépen írták.

A felügyelő mérnököktől is három ajánlat érkezett be a Szélterv Kft.-től, a Polari 2008 Kft.-től és a később SMVH Kft.-re átnevezett Simó Kft.-től. Utóbbi két cég ekkor részben Horváth tulajdonában állt. A projektmenedzsmentre is három pályázat érkezett be, ezek közül az egyiket az Envecon Kft. adta be, viszont a másik két pályázó cég árajánlatát is az Envecon nevével jelzett papírra nyomtatták, amit az önkormányzat később azzal magyarázott, hogy ennek a cégnek a feladata volt, hogy felmutasson három ajánlatot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.