2018. február 15., csütörtök

NEM AZ EGÉSZSÉGÜGYÜNK KRITIKÁN ALULI, HANEM AZ ELVÁRÁSAINK NAGYOK?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2018.02.15.


Egészségügyünknek, azon belül is a sürgősségi ellátásnak kritikus a helyzete? No problem, mindenre van megoldás – és kormányunknak már vannak is ötletei, legalábbis ha Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnökének, Bognár Zsoltnak lehet hinni. Olyan, amely nem igényli a „komplex” rendszerbe belenyúlást, az egészségügyi rendszerbe belenyúlást. Csak éljük túl és ne legyünk nemzetközi orvoskonferenciákon elrettentő példa.

Érdekes emberkísérletbe kezd a kormányunk saját adófizetőin, ami nem is lenne gond, ha mindez nem követelné emberek életének ezreit. Mert arra, hogy a tudatot hogyan lehet befolyásolni úgy, hogy az felülírja az empirikus tapasztalatokat, nagyon sok kutató kíváncsi világszerte. Ha pedig a Fidesz-KDNP kormányon marad, akkor már kapnak is erre egy Kárpát-medence méretű labort, ahol tanulmányozhatják, hogy az intenzív, központilag irányított manipuláció nemzeti szinten, sok-sok alanyon elkövetve tényleg hatásos-e. És ha igen, meddig, ha pedig nem, akkor milyen következményei lehetnek egy ilyen kormányintézkedésnek.

Az ugyebár senki előtt sem titok, hogy az egészségügyünk nem a legjobb helyzetben van (már ebben a blogban is sokat foglalkoztunk a témával, például itt meg itt), de az, hogy a kormány ezen hogyan próbál segíteni, az valószínűleg minden képzeletünket felülmúlja. Ráadásul mindez azután történik, hogy az Orbán-kormánynak volt nyolc éve ellenzékben minden egyes jobbító (meg a nem jobbító) szándékú javaslatot elgáncsolni, azóta meg hét és fél éve arra, hogy saját elképzeléseit megvalósítsa a szektorban. Így utólag sem sokat tudni az eredeti fideszes-kdnp-s elképzelésekről, kivéve talán azt az egyet, amely a forráskivonásokat és a maradék források jelentős százalékának magánzsebekbe eltérítését tartalmazza. Az ellátás összességében nem javult még akkor sem, ha időnként diadalmas jelentések szökkennek szárba a kormánylojális sajtóban, viszont az állampolgárok soha nem látott mértékben rettegnek attól, nehogy véletlen kórházban kössenek ki. Mert rémtörténete mindenkinek van vagy saját, vagy baráti-rokoni tapasztalatokból merítve, a felesleges áldozatok pedig mélyen eltemetve – nemcsak szó szerint, hanem átvitt értelemben is. Mert emlékművet nem fognak kapni, ahogy a terror múzeumában sem külön szobát azok, akik azért vesztették életüket, mert a kormányunk azt tette az egészségüggyel, amit tett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.