2018. február 9., péntek

INFARKTUS: MINDEN MÁSODIK NŐT FÉLREDIAGNOSZTIZÁLNAK

TÉNYGYÁR 
Szerző: Ténygyár
2018.02.09.


- A kutatók szerint kevesebb nő halna bele a szívrohamba, ha ugyanolyan ellátást kapnának, mint a férfiak

- A legsúlyosabb típusú szívroham esetén a nők halálának kétszer akkora a valószínűsége a megbetegedést követő évben, mint a férfiakénak
- A Leedsi Egyetem és a svéd Karolinska Intézet 180 368 szívbeteg online adatán végzett kutatást


A kutatók szerint a szívroham orvosi ellátása során tapasztalható feltűnő különbség a nőket érinti hátrányosan, mivel lényegesen valószínűtlenebb, hogy megkapják az általánosan ajánlott kezeléseket – a férfiakkal ellentétben –, még ha az egyik leginkább végzetes kimenetelű szívrohamtípusról, az úgynevezett ST elevációs miokardiális infarktusról (STEMI) van is szó. Ez egyébként a koszorúér vérrögök általi totális elzáródását jelenti, és azonnali kezelést követel(ne).

A tárgyalt kutatásban az ilyen infarktusban szenvedő nők 34%-kal kevesebb eséllyel számíthattak a koszorúeret megtisztító, megfelelő kezelésre, például bypass-műtétre. Mindemellett 24%-kal kevesebbszer kaptak megfelelő receptet egy esetleges következő szívroham megelőzése érdekében, illetve 16%-kal kevesebbszer írtak fel Aspirint a számukra (ez az új vérrögök kialakulását gátolja). Mindez ellentmond a releváns, vonatkozó szakmai útmutatóknak, amelyek elvileg a fenti kezelések mindegyikét, mindkét nem számára biztosítanák.

A 180 368-as svéd számhoz képest az Egyesült Királyság területén regisztrált hasonló megbetegedések is ilyen volument tesznek ki: évente átlagosan 124 000 férfi és 70 000 nő kerül kórházba szívroham miatt. A kutatásban részt vevő Chris Gale (a Leedsi Egyetem professzora) szerint az Egyesült Királyságban is a fentiekhez hasonló torzulás figyelhető meg az infarktusok ellátása terén, mivel már az egészségügyi szférához való fordulás első mozzanata során a nőket – gyakorlatilag 50%-os valószínűséggel – félrediagnosztizálják. Bár maga a kutatás svéd adatokon alapul, a kutatók szerint az angliai nők helyzete feltehetően még súlyosabb, mivel többen halnak meg szívrohamban, illetve a kezelések módjában is sokkal nagyobb az esetlegesség. A kutatás szerzői szerint a problémára fel kell hívni a figyelmet, mivel hiába Svédország az egyik vezető állam az egészségügyet tekintve, az ilyen típusú egyenlőtlenségi problémák jelen vannak, pedig tudatosítással könnyedén meg lehetne oldani őket. (BBC)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.