2018. február 6., kedd

LAKCÍM NAPLÓK - 12. RÉSZ

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2018.02.05.


A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő tünete. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra nézve, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen szolgáltatásoktól és ellátásoktól esik el. A Város Mindenkiét és az Utcajogászt évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat javasoltunk 2018 januárjában.

Kérdés: Hét éve lett egy kapcsolatom egy férfival, akit bejelentettem állandó lakcímemre. Kapcsolatunk időközben megromlott, azóta el is költözött. A házban már semmi személyes holmija nincs és van ideiglenes lakcíme, lakhatása. Kérvényezhetem a személy kijelentését az önkormányzatnál?

Válasz: Igen, az illetőt ki tudja jelenteni erről a lakcímről. Itt olvashat arról, hogyan >>>

Kérdés
: Külterületen lakom a családommal. A terület megnevezése művelés alól kivon terület, rajta a ház megnevezése mezőgazdasági melléképület. 10 éve élünk úgy, hogy a lakcímkártyánkon a település neve és a „lakcím nélkül” jelző szerepel. Szeretnénk bejelentkezni abba az épületbe, ahol lakunk, de a hivatal nem mutat segítőkészséget. Útmutatást szeretnék kérni, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben.

Válasz: A jogszabályok szerint, ha az ingatlan létezik, amiben laknak, akkor joguk van bejelentkezni. Erről itt olvashat részletesebben >>> Mindenképpen azt javasoljuk, hogy ezzel az információval keressék fel újra az okmányirodát és ragaszkodjanak ahhoz, hogy az elutasítást írásban tegyék meg >>>. Ha ezt megkapják, juttassák el hozzánk az avarosmindenkie@gmail.com címre és az alapján sokkal hatékonyabban fogunk tudni majd segíteni.

Kérdés: Mi a helyzet, ha több tulajdonos van egy házra, és nem beszélnek egymással, ezáltal aláíratni sem tudom a bejelentő papírt a többi tulajjal?

Válasz: A vonatkozó törvény így szól erről: „Közös tulajdon esetén a tulajdonostársak hozzájárulását a lakcímbejelentés során eljáró szállásadó írásbeli nyilatkozatával igazolja.” Erről itt talál további információt >>>

Kérdés: Vettünk egy zártkert ingatlant, amihez csak helyrajzi szám tartozik, házszám sajnos nem, és szeretnénk bejelentkezni, mert ott is élünk. Próbálkoztam már a helyi illetékes hivatalnál, hogy bejelentkezhessek, mert azt mondták, hogy ez egy létező dolog és lehetséges. Viszont sajnos még is elutasítottak, mert, hogy új rendszerrel dolgoznak a gépeken és úgy is el fogja utasítani – ez volt a válasz. Hogyan tudnám mégis megoldani, hogy be tudjunk ide jelentkezni?

Válasz: Azt javasoljuk, hogy próbálják meg újra a bejelentkezést (ehhez joguk van), és ha elutasítják Önöket, akkor ennek az indoklását kérjék írásban, mert így lesz pontos jogszabályi hivatkozás, aminek utána tudunk nézni, hogy jogosan járnak-e el. Ha ezt megkapják, juttassák el hozzánk az avarosmindenkie@gmail.com címre és az alapján sokkal hatékonyabban fogunk tudni majd segíteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.