2018. február 9., péntek

LECKE A BRIT SAJTÓTÓL: HOGYAN KELL ELVI ALAPON MEGVÍVNI A CSATÁT A KÓDOLT ANTISZEMITA TÁMADÁS ESETÉN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.02.09.


Guardian

1. Az elemzés szerint az ügy kirobbantásakor a Daily Telegraph szerkesztői hanyagul jártak el és nem voltak tekintettel a várható következményekre. Mert megrázó az, amikor az brit országos napilap címlapján köszön vissza a klisé, mármint hogy egy zsidó üzletember paprikajancsi módjára zsinóron rángat politikusokat, a sötétből irányítja az eseményeket. Nem arról van szó, hogy a konzervatív lapnál bárki tudatosan terjesztené a zsidókkal szembeni gyűlöletet, de a cím mégiscsak az volt: „Titkos puccsot szervez a Brexit meghiúsítására az az ember, aki megtörte a Bank of England-et”. A szövegben meg olyanok voltak, hogy alapítványát a hatalom megdöntésével vádolják Grúziában és Ukrajnában. Az olvasó ezek utána úgy érezheti, hogy biztosan van valami Soros fején, mert nem zörög a haraszt. Pláne, hogy most meg a brit kilépésbe üti bele az orrát. Sehol nem tér ki a cikk arra, hogy a befektető zsidó, de az olvasók egy részét nem is kell rá emlékeztetni, veszi az adást anélkül is. Ezt a módszert alkalmazzák az ellene irányuló hivatalos támadásokban a magyaroknál, a lengyeleknél és másutt is a térségben. Gyakran pedig még csak nem is leplezik. Azért érdemelte ki ezt, mert támogatja a liberális politikát és ellenáll a tekintélyelvű intézkedéseknek, amelyek lerombolják a jogállamot és megfojtják a politikai pluralizmust.

A szóban forgó nacionalista kormányok számára ő lett az ősmumus. De egyben régi rém is: a befolyásos nemzetközi zsidó, akinek nincsenek nemzeti gyökerei, a démoni, bolygó, vadállatias tőke megtestesülése, az új über-Rotschild. A szovjet propagandisták úgy hívták: a gyökértelen kozmopolita. Soros neve sűrűn előkerül a kelet-európai szélsőséges megmozdulásokon, de Trump amerikai ultráinak körében is. Az öreg földrészen napjainkban azt hányják a szemére, hogy összehangolja a muzulmán menekültek beáramlását, most meg a Brexit ügyében is mesterkedik. Elfoglalt ember lehet, de tényleg. Persze azért nem ártott volna, ha valaki a Daily Telegraph-nál észbe kap, és úgy írja meg a történetet, hogy ne lehessen az vád: az újság a globális antiszemita hullámot lovagolja meg. Hogy ne az legyen az első oldalon megjelent írás üzenete, hogy sötét, zsidó befektető Nagy-Britannia ellen tör. Mert ezt pontosan értik az antiszemiták és a zsidók. Vagyis a DT szégyenletesen nemtörődömnek bizonyult, úgy hogy: j’accuse.

2. A nagy-britanniai Soros-ügy új életet lehet a populista összeesküvés elméletekbe, de a filantrópot már jó ideje gyűlöli a szélsőjobb másutt is. A cikk felidézi, hogy a keményvonalas Orbán Viktor egyik parlamenti képviselője nemrégiben közzétett egy frissen leölt, megpörzsölt disznót, rajta a felirattal: „Ő volt a SOROS”, de a feladó tagadott minden gonosz szándékot. Mostanában gyorsan tovaterjedt, hogy a 87 éves üzletember immár nem a demokrácia, az emberi jogok és a nyitott határok nagyvonalú támogatója, hanem a nacionalisták és populisták fő ellensége, Magyarországtól az Egyesült Államokig. Demokratikus megválasztott tisztségviselők is rutinszerűen vádolják azzal, hogy rákényszeríti nézeteit a társadalmakra, sőt megsemmisíti utóbbiakat. Könnyű és hasznos ellenfél: liberális, a nemzetközi együttműködés híve, gazdag – és zsidó.

Sokáig megbecsült személyiségnek számított Kelet- és Közép-Európában. A hullám a menekültválság idején fordult meg, mert bőkezűen adott pénzt a migránsokat segítő civileknek és egyetértett a kvótadöntéssel, márpedig ez ellene hangolta a magyarhoz hasonló ultrakonzervatív, jobboldali kormányokat. Az újraválasztásra készülő Orbán azt állítja, hogy Soros amerikai pénzügyi spekuláns, aki Magyarországot támadja, és aki sok millió európai életét teszi tönkre. A magyar választási kampány a Soros-terv elleni támadásra épül. De nem csak Magyarországon állítják be démonként. Igaz ez az USÁ-tól Oroszországig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.