2018. február 20., kedd

MÁRIS NEM TÁMOGATÓKAT, HANEM SZEMÉLYES ADATOKAT GYŰJT A FIDESZ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.02.20.


A szükséges ötszáz ajánló aláíráson felüli adatokat nem ellenőrzik a választási szervek, a kormánypártok mégsem állnak le. Az ajánlóívek másolása szigorúan tilos, ugyanakkor már 2014-ben is gyakori volt az ezzel való visszaélés.

Már az első napon leadta az induláshoz szükséges aláírásokat a Fidesz-KDNP sok-sok egyéni képviselőjelöltje. Mindezzel maguk a kormánypártiak dicsekedtek el a Facebookon, azt is egyértelművé téve ugyanakkor, hogy márciusig a szükséges 500 aláírás megléte ellenére folytatják az aláírásgyűjtést.

A jelöltajánlás február 19-én kezdődött el, és március 5-én 16 óráig tart. A jelöltek az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodáktól igényelt ajánlóíveken gyűjthetik az állampolgári aláírásokat. A sikeres jelöltállításhoz minden választókerületben 500 érvényes ajánlás szükséges.

A választópolgár az ajánlóív kitöltésével és saját kezű aláírásával ajánlhat jelöltet a lakcíme szerinti választókerületben. Az ajánlóívet a lakcímkártyán szereplő adatok alapján kell kitölteni. Az ajánlóívre más személy is beírhatja az ajánló választópolgár adatait, azonban az ajánlóív csak akkor lesz érvényes, ha az ajánló választópolgár azt saját kezűleg írja alá. 

Az ajánlóívek másolása szigorúan tilos, ugyanakkor már 2014-ben is gyakori volt az ezzel való visszaélés. Egy választópolgár ugyanis több jelöltet is ajánlhat, azonban egy jelölt csak egy ajánlással támogatható. Az ajánlás nem vonható vissza.

Ajánlást a jelölő szervezet képviselője vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve annak képviselője – a polgárok zaklatása nélkül – bárhol gyűjthet. NEM gyűjthető azonban aláírás a következő helyeken:
  • munkahelyen,
  • államigazgatási szerveknél,
  • a Magyar Honvédségnél,
  • tömegközlekedési eszközökön,
  • iskolákban, óvodákban,
  • kórházakban, rendelőkben.
A Facebook-nyilvánosságból az is kiderül, hogy a Fidesz-KDNP technikája a „lakásra menés", sok-sok idős embert látogattak meg így hétfőn, s több bejegyzés azt ígéri, a képviselőjelöltek munkatársai hamarosan felkeresik a választópolgárokat. Már csak ezért is fontos tudni:

A sikeres jelöltállításhoz 500 érvényes ajánlás szükséges, ezért a jelölt által leadott aláírásokat is addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes aláírást találnak. Az ezeken felül – esetleg több ezer – ajánlás ellenőrzésére már nem kerül sor.

Kérdéses tehát, hogy miért is van szüksége további állampolgári adatokra az alábbi kormánypárti politikusoknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.