2018. február 13., kedd

"NEM TUDOM, MIÉRT CÉL AZ, HOGY A GYEREKEKET ELVEGYÉK TŐLÜNK" - 4 PÁRT AZ AVM TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSA MÖGÖTT

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2018.02.11.

A Város Mindenkié (AVM) februárban kampányt indított azért, hogy törvény garantálja Magyarországon, hogy gyerekes családok soha többé ne kerülhessenek az utcára kilakoltatás következtében. A kőbányai önkormányzat által lebontásra ítélt Bihari utcai lakóház udvarán tartott sajtótájékoztatón a csoport bejelentette, hogy az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői 2018. február 12-én hétfőn a parlament elé terjesztik az AVM törvénymódosító javaslatát. A törvénymódosítás gyorsított eljárásban való tárgyalásáról a házbizottsága február 14-én szerdán dönt.

Az önkormányzati törvény szerint a helyi önkormányzatok kötelező feladata a hajléktalanság megelőzése, a gyermekvédelmi törvény pedig egyértelműen tiltja, hogy „gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt” válasszanak el a szüleiktől. Ennek ellenére, a jelenlegi jogszabályok nem garantálják a kilakoltatás által fenyegetett vagy már kilakoltatott családok elhelyezését. A gyermekes családok kilakoltatása vagy hajléktalansága így rendszeresen a családok hatósági szétszakítását eredményezi, ahogyan arra egy friss ombudsmani jelentés is rámutatott.

Tóth Fanni, az AVM aktivistája a sajtótájékoztatón elmondta, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd parlamenti képviselői – a Momentum támogatásával – azért fogják hétfő reggel az Országgyűlés elé terjeszteni az AVM törvénymódosító javaslatát, hogy „az egész országban véget vessünk a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának, hajléktalanná válásának és ebből következő szétszakadásának.”

A törvénymódosítás előírja, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettsége elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak, önkormányzati bérlakások és lakáshiteles ügyek esetében pedig már a kilakoltatás bírósági elrendelését is megtiltja abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.