2018. február 20., kedd

OBÁN KIJELÖLTE AZ UTAT: EL A NYUGATTÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.02.20.


- Úgy csak egy diktátor viselkedik, ahogyan Orbán - mondta a luxemburgi külügyminiszter

- A Fidesz-propaganda hamarosan a Jobbikot is Soros-ügynöknek minősíti

- Magyarországi 2014 óta még rosszabbak lettek a szabad választás feltételei



Washington Post

Akár a törvényeket, akár a retorikát, akár az erőszakcselekményeket nézzük, Európa újraírja saját múltjának legsötétebb fejezeteit. Így pl. vezető kormánypolitikusok és szövetségeseik, Magyarországtól Nagy-Britanniáig baljós elméleteket támogatnak arról, hogy egy zsidó pénzember összeesküvést sző a nemzeti akarat aláásására. Pedig a földrészt modellnek tartották, mármint hogyan kell szembenézni a történelem rémséges eseményeivel, hiszen azaz alapelv az volt, hogy a „soha többé” érdekében kell szembenézni a történtekkel. Az okok sokrétűek: egyrészt újjáéled a nacionalizmus. Azután megerősödik az előítéletes gondolkodás a kisebbségekkel szemben. A közösségi médiában elképesztő sebességgel terjednek a hírek és álhírek. Végül pedig ott van az amerikai elnök. Amit ő csinál, az zöld jelzés azoknak, akik eszközként használják a történelmet. Pontosan ez megy végbe Lengyelországban a holokauszt törvénnyel.

Kelet-Európában a történelmi revizionizmus egyáltalán nem új jelenség, de ettől a tények még tények maradnak és jól ismertek a lengyelek által elkövetett antiszemita kilengések. És a mostani vita megint vastagon felszínre hozta a zsidók elleni előítéletet. De szakértők szerint politikusok másutt példátlan módon gerjesztik a faji és vallási gyűlöletet. Ausztriában egy szélsőséges gyökerű párt a kormány része lett. Az AfD bekerült a német parlamentbe. Olaszországban jó esélye van annak, hogy ilyen erők a választások eredményeként szintén bejutnak a hatalomba. És a felfűtött hangvétellel együtt megjelent az erőszak. Idekapcsolódik a kampány Soros ellen, aki jó ideje kedvenc mumus a szélsőjobb számára Európában és az USÁ-ban is. Neve a szokásosnál is többször felmerült olyan támadások kapcsán, amelyeket a bírálók antiszemita színezetűnek tartanak. Orbán Viktor odáig ment, hogy „Stop-Soros’-nak nevezte el a civil szervezetek elleni szigorítást tartalmazó törvénycsomagot. A választások előtt a miniszterelnök agresszívabban kampányol a pénzember ellen, mint az ellenzékkel szemben. A briteknél May volt stábfőnöke a Daily Telegraph címoldalán fejtette ki, hogy Soros állítólag titkos puccsot szervez a Brexit meghiúsítására.

A kultúrára is átterjed az irányzat, amit az ellenoldal úgy nevez, hogy veszélyesen elfogadottá válik az elfogultság. Franciaországban ünnepelni akartak egy egykori antiszemita írót. Még Németországban is erősödik a muzulmánellenes szélsőjobb, pedig ott nagyon ügyelnek arra, hogy ne feledkezzenek meg a múltról. A berlini Terror Múzeum azt mutatja be, miként választottak ki egyetlen csoportot, hogyan diszkriminálta és végül üldözte azt az állam, amely az előítéletet mentségül használta, hogy feladja a jogállamot. Az igazgató szerint ez a történelem tanulsága, amit meg kell tanulni ahhoz, hogy értsük a liberális demokrácia fontosságát. A szabadságért harcolni kell. Hangosan beszélni kell a gondokról, és semmit sem szabad egyszer s mindenkorra biztosra venni.

Guardian

A vezércikk arra figyelmeztet, hogy Lengyelország nem úszhatja meg teljes egészében a felelősséget a holokausztért, mert a népirtást a németek tervelték ki, de voltak lengyel segítőik és besúgóik, márpedig róluk nem szabad megfeledkezni. Ráadásul Morawiecki miniszterelnök csak súlyosbított a helyzeten, amikor arról beszélt, hogy akadtak zsidó elkövetők is, mert elmossa az alapvető erkölcsi megkülönböztetést egyfelől a néhány zsidó között, aki csak a rossz és még rosszabb között tudott választani, ezért együttműködött a nácikkal, másfelől a rengeteg lengyel és más kelet-európai között, aki önként kollaborált, mohóságból, vérszomjból, antiszemita lelkesedésből.

A kormányfő védelmében el lehet mondani, hogy Lengyelország messze nem az egyetlen állam volt, ahol a szomszédaik üldözték a zsidókat. A holokauszt 3 millió áldozatának kb. a fele ott halt meg, ahol élt, a saját településén mészárolták le. Egyik érintett ország sem nézett szembe kellőképpen a múlttal, azzal, hogy milyen szerepet töltött be a rémségekben. A németek viszont már számot vetettek a történelemmel. A lengyel vezetés részéről időszerű volna kijelenteni, hogy ezeket a bűnöket rettenetes állapotok közepette egy olyan országban követték el, amely iszonyúan sokat szenvedett a háborútól és a megszállástól. Hozzátehetnék azt is, hogy sok más nemzet sem dolgozta fel igazából az egykori eseményeket. Morawiecki megjegyzése arról tanúskodik, hogy az országok és népek szenvedhetnek olyasfajta neurózistól, aminek hatására képtelenek szembesülni a valós helyzetükkel és inkább a fantázia világába menekülnek, és ott azt képzelhetik, hogy tényleg nem csináltak semmi rosszat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.