2018. február 18., vasárnap

ORBÁN: A BALKÁN JÓ, A NYUGAT ROSSZ

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.02.18.


Orbán Viktor talán még soha nem beszélt annyira keveset Magyarországról az évértékelőiben, mint az idén. A legtöbb időt egy világpolitikai fejtegetésnek szentelte, ami szerint az Afrikából érkező muzulmánok mindjárt elfoglalják Nyugat-Európát.

Szokása szerint egy kis viccelődéssel kezdte, aztán jöttek a statisztikai eredmények kormányzásának sikereiről, és a dicséretek. Utóbbiból Matolcsy Györgynek, Varga Mihálynak, Balog Zoltánnak, Fazekas Sándornak és később Pintér Sándornak jutott a miniszterei közül. Nem említette viszont a kormányából Lázár János, Rogán Antal, Seszták Miklós, Trócsányi László és Simicskó István nevét. Szijjártó Pétert a barátunknak nevezte, de ő csak feladatot, és nem dicséretet kapott. A kormányban a háta mögött osztályfőnöknek becézett miniszterelnök kiemelései azért lehettek izgalmasak az érintettek számára, mert a választás után újra osztja majd a pozíciókat.

Ennyi sok jót, mint ami itt van, még Orbán Viktor sem tudott elképzelni

A Magyarországgal kapcsolatos meglátásainak lényege az volt, hogy a kormány sokkal jobb állapotba hozta Magyarországot 2010 óta, mint amire maga Orbán Viktor számított.

Nagyon sok az új munkahely, többet szülnek a nők, mindenfelé toronydaruk építkeznek, csökkennek az adók és nőnek a fizetések, a felsőoktatásban több a roma, több a kisbirtokos, tele vannak a mozik, színházak és koncerttermek, jól mennek a fesztiválok, a devizahitelezés megszűnt. "Emberi számítás szerint ennél többet nem lehet kihozni" - vélekedett.

Orbán a saját politikai helyzetét az 1990-es magyar jobboldalhoz igazította most, éppen azokhoz a pártokhoz, amelyeknek akkoriban kérlelhetetlen ellenfeleként mutatkozott. Az Isten, haza, család kisgazda jelszót alig igazítva bejelentette, hogy az ő jelszava a munka, család, haza. Máskor pedig a Fideszt a "nyugodt erőnek" nevezte, utalva az MDF rendszerváltó szlogenjére.

A 49 nap múlva esedékes választások miatt a stand up műfaját idézve gúnyolódott a többi párton. Szerinte az MSZP ki fog esni a parlamentből (arra gondolhatott, hogy a Párbeszéddel együtt már kevesek lesznek a 10 százalékra), a DK-t lekommunistázta, az LMP-t zavarosnak nevezte, a Jobbikot pedig iszlamistának. Megjegyezte, hogy a Jobbik régen "szebb napokat látott", kifejezve ezzel, hogy a néppártosodás előtti, cigány-ellenes vonal jobban tetszett neki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.