2018. február 8., csütörtök

STADIONT ÉPÍT A MEGYÉSPÜSPÖK SZEGEDEN, HABONY ÁRPÁD BARÁTAI IS BESZÁLLTAK EGY HELYI FUTBALLKLUBBA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: SZEGEDI TAMÁS - RÁDI ANTÓNIA
2018.02.08.


A nagypolitika a Tisza-parti városban is beszállt a labdarúgásba. Az egyik helyi klub, a SZEOL SC a harmadosztályban küzd a feljutásért, a másik, a Szeged 2011 a második vonalban a kiesés elkerüléséért. Az Orbán Viktort lelkesen támogató Kiss-Rigó László püspöknek a kormányfő barátja, Garancsi István cége építi a nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas stadiont. A rivális csapatnál megjelent a miniszterelnöki tanácsadó Habony Árpád baráti köre: a helyi vállalkozó, aki átadta Habony-közelbe a SZEOL-t, korábban csöndben megvált a szegedi közintézményeknek ételt szállító, milliárdos forgalmú cégétől is.

Szegedet is elérte a stadionépítési hullám. Még 2013-ban, az év utolsó közgyűlésén döntött az akkor jobboldali többségű közgyűlés arról, hogy az Etelka soron, a lepusztult Felső Tisza-parti stadion helyén 3 milliárd forintból épüljön fel egy korszerű, ötezer néző befogadására alkalmas futball aréna.

Akkor még úgy tűnt, hogy 2014-ben elkezdődik a munka és két év múlva, 2016 őszén átadják a tízezresre bővíthető stadiont, amelyet 15 évig saját költségén kell üzemeltetnie a győztes pályázónak. A jelentős sportberuházás költségeinek egy részét a tervek szerint az MLSZ által engedélyezett tao-s pénzek, másik részét a költségvetés biztosította. Volna.

A pályázati kiírás ugyan még megjelent. A városi hírek már akkorarról szóltak, hogy a Szeged 2011-Grosics Akadémia akkor NB III-as csapatát üzemeltető, a Szeged-Csanádi római katolikus egyházmegye tulajdonában álló Szeged 2011 Labdarúgó Sportszolgáltató Kft. pályázik. Csakhogy közbeszólt a nagypolitika, s emelt is a téten.

Orbán Viktor miniszterelnök 2014 februárjában Szegeden jelentette be,hogy mégsem a Felső Tisza-parton, hanem a Dorozsmai úti volt Napfény kemping több mint tízhektáros területén épül fel az új szegedi stadion.

Kormányhatározat született arról, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye térítésmentesen megkapja a Dalerd Erdészeti Zrt. 3 hektáros ingatlanát, egy kormányrendelettel a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt lett. A Magyar Közlöny 2016. december 17-i számában pedig az jelent meg, hogy a 2017. évi költségvetésben a kormány 9 milliárd 700 millió forintot csoportosít át egy 8176 férőhelyes futballstadion és egy konferenciaközpontot is magába foglaló Szegedi Ifjúság Centrum kialakítására.

A baloldali városvezetés támogatja a stadion-beruházást. Botka László polgármester, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje azt mondta, minden olyan fejlesztés mögé odaáll, ami hozzájárul a város fejlődéséhez, márpedig ez a beruházás szerinte ilyen. „A püspök úr hozta a jó szándékot” – jelentette ki szokásos szegedi évértékelőjén januárjában.

Kevésbé lelkes a helyi Jobbik. Tóth Péter, a párt szegedi szervezetének elnöke, országgyűlési képviselőjelöltje szerint a városban nincs olyan futballélet, ami indokolttá tenné egy többezres stadion építését, ő inkább új egészségügyi és szociális centrumot építene. „Az látszik, hogy Orbán Viktor haveri köre és kedvenc püspöke jár jól az építkezéssel. A Market a kivitelező, mely Garancsi Istvánhoz köthető” – fogalmazott.
Közpénzcunami a püspöki futballba:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.