2018. február 21., szerda

TÉRKÉPRE TETTÜK AZ ELIOS-ÜGYBEN ÉRINTETT TELEPÜLÉSEKET - ORSZÁGSZERTE SZABÁLYTALANKODOTT TIBORCZ EGYKORI CÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OROSZI BABETT
2018.02.21.


Az ország 19 megyéjéből 14-ben van olyan település, amely közbeszerzéseinél szabálytalanságot tárt fel az Európai Uniós Csalás Elleni Hivatala (OLAF). Ezek azok a városok, amelyek uniós pénzből az Elios Zrt.-vel szerződtek közvilágítás-korszerűsítési projektekre. Az Átlátszó térképre tette a településeket, és összegyűjtötte azt is, hogy Tiborcz István egykori cégénél közvilágításra összesen mennyi uniós forrást költöttek el.

Kevés olyan korrupciós ügy van Magyarországon, amelyben szó szerint szinte az egész ország érintett. Tiborcz István korrupciós botránya ilyen.

A 24.hu néhány nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra azoknak a településeknek a listáját, amelyek közbeszerzései az Elios Zrt.-ről szóló OLAF-jelentésben szerepelnek.

Az OLAF az összes általa vizsgált pályázatnál talált valamilyen szabálytalanságot, az uniós szervezet szerint a közbeszerzések felénél ráadásul szervezett csalási mechanizmus nyomait tárták fel.

A 24.hu cikke alapján a botrányban 28 település érintett. Számításaink szerint ezek a települések az elmúlt években összesen 9,3 milliárd forintnyi uniós forrást költöttek el az Elios Zrt.-nél közvilágítás-korszerűsítési projektekre.

A települések és az Elios Zrt. kapcsolatánál az összes uniós finanszírozású – konkrétan KEOP-os – közvilágítással kapcsolatos közbeszerzést vizsgáltuk, mert azt még mindig nem hozták nyilvánosságra, hogy az OLAF-nak pontosan mely közbeszerzésekkel volt baja.

Íme, térképen az érintett települések. Azt, hogy az adott város mekkora értékben szerződött az Elios Zrt.-vel, a piros pöttyre kattintva nézhetik meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.