2018. február 2., péntek

TGM: "NEM ÉRNEK RÁ LOPNI"

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.02.01.


A közvélemény lassan immunissá válik a népmegvető, embergyűlölő, lenéző szólamokra.

Unja már mindenki, mint a halált, hogy szóvá tesszük az Orbán-rezsim vezetőinek a népmegvető, emberellenes kijelentéseit. Lázár János miniszter szerint azért javul a közbiztonság, mert tele vannak a börtönök, és mert a közmunkásoknak meló után már nincs kedvük lopni.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda közleménye szerint Lázár „természetesen nem a tisztességesen és becsületesen dolgozó közmunkásokra gondolt, hanem azokra, akiket korábban a szocialista kormány belekényszerített a »megélhetési bűnözésbe«, és a segélyt bűncselekményekkel egészítették ki”. Lázár azóta körülbelül ugyanezzel a körítéssel elnézést kért.

No persze.

Azt is mondta korábban Lázár, hogy úgyszólván nevelő szándékból nem emelik a közmunkások bérét, mert ha 138 ezer forint a minimálbér, és a közmunkás 60-70 ezer forintot keres, akkor hanyatt-homlok fog menekülni az úgynevezett „versenyszférába” (mintha ott lenne munka).

A közmunkának kétféle célja van: 1. a szegények, a munkanélküliek megfegyelmezése büntetőmunkával, és 2. a munkanélküli-statisztika javítása.

A javadalmazott közmunkának lenne értelme és haszna a munkanélküli-segély változatlan folyósítása mellett, de így csak azt leplezi, hogy Magyarországon nincs munkanélküli-segély, ami világméretekben egyedülálló.

Köztudomású, hogy rengeteg faluban azért sok a munkanélküli, mert a rossz tömegközlekedés lehetetlenné teszi az ingázást az ipari, építőipari munkahelyekre. De a miniszter nem ilyesmiről beszél, hanem a szegényeket – és különösen fogékony hallgatóság fülének: a cigányokat – összefüggésbe hozza a bűnözéssel, mintha multimilliárdosok visszaéléseiről nem hallanánk naphosszat. Igaz, nem ők töltik meg a börtönöket.

A közvélemény lassan immunissá válik a népmegvető, embergyűlölő, lenéző szólamokra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.