2018. február 14., szerda

TÍZMILLIÁRD FORINTOT KAPOTT, MÉGIS ADAKOZNAK AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITÁLIS SZOLGÁLTATÁSAI

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.02.14.


Alig pár hete büszkélkedett Hoppál Péter államtitkár a kormányzat kulturális nagyberuházásaival, köztük, az Országos Széchényi Könyvtárnak juttatott tízmilliárd forinttal. Ehhez képest a valóság lesújtó. Döglődő szerverek, akadozó szolgáltatások. A Lévai Anikóval jó kapcsolatot ápoló Szőcs “Sámándob” Géza mindenesetre „elnöki” irodát kapott az épületben.

„Tájékoztatom Önöket arról, hogy nem tudjuk biztosítani az OSZK IT szolgáltatások teljességét. A meglévő szerverek állapota annyira leromlott, hogy mostanra tarthatatlanná vált az eddig bevett gyakorlat, mely szerint minden reggel újra működővé kellett tennünk a szolgáltatások egy részét. Az eszközök leromlott állapotát csak jelentős többletmunkaidő ráfordítás árán tudtuk kompenzálni. Ezt a gyakorlatot a továbbiakra vonatkozóan felfüggesztem. (…) Jeleznem kell azt is, hogy a fentieken kívül bármely más szolgáltatásunk leállhat.”

A baljós közlést Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója tette egy belső, intranetes levelezésen december közepén. Információink szerint a helyzet javult ugyan időközben, de nem óriásléptekkel. Döcögve működik minden, az informatikusok toldozgatnak-foldozgatnak.

Az Átlátszó is tesztelte a rendszert, például azzal, hogy a számítógépes gondok okoznak-e fennakadásokat az olvasók kiszolgálásában is, vagy „csak” a dolgozók életét keserítik. A digitális képkönyvtárat például a múlt hét elején nem sikerült elérnünk, csütörtökön viszont már működött, akárcsak a rendszeres felhasználók által sokat korholt online katalógus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.