2018. február 9., péntek

TÖBB HAVI HOZAMTÓL BÚCSÚZTAK A BEFEKTETRŐK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.02.09.


Az elmúlt hetekben nagyot csökkent a hosszú kötvényalapok árfolyama, a befektetők több hónapnyi hozamnak mondhattak búcsút. Nagy kérdés, hogy csak átmeneti gyengélkedésről van szó, vagy véget ért az állampapírok hozamesésének köszönhető aranykor. 

Míg tavaly a 2016-osnál is nagyobb, bombázó hozamokat tehettek zsebre a hosszú kötvényalapokba fektetők, most úgy tűnik, hogy véget ért az aranykor. A jegybank mindent megtett azért, hogy a hosszú távú állampapírok hozamát lejjebb vigye, ami annyra jól sikerült, hogy január közepén már csak 2,45 százalékon állt a 15 éves, és 1,97 százalékon a 10 éves és 0,98 százalékon az 5 éves magyar államkötvények hozama. Összehasonlításként jó tudni, hogy ugyanakkor a tízéves amerikai államkötvényhozam 2,5 százalékon állt.

Jelenleg azt látni, hogy január közepe volt nálunk a mélypont, azóta folyamatosan emelkednek a hosszú állampapírok hozamai. Tegnap a 15 éves magyar államkötvény hozama már 3 százalék, a 10 évesé 2,61 százalék, az 5 évesé 1,48 százalék volt.

A jelentős hozamemelkedésnek meg is lett a böjtje, hetek óta esik a hosszú kötvényalapok árfolyama. Az alapok 3 hónapos hozamai pedig már mínuszba is fordultak. (A legfrissebb részletes hozamokat itt találja). Eddig 3-5 hónapnyi hozam párolgott el néhány hét alatt. Az éves hozamok azért még mindig jól mutatnak (3 és 7 százalék között), de nagy kérdés, hogy tovább csökkennek-e az árfolyamok, vagy csak átmeneti gyengélkedésről van szó. Érdemes lehet tehát átgondolniuk a befektetőknek a kiszállást a hosszú kötvényalapokból. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a korábbi hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.