2018. február 16., péntek

ÚJ LAKÁST VENNE? EGYRE NAGYOBB A KOCKÁZAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.02.16.


Futószalagon készülnek az új lakások, az árak közben egyre magasabbra szárnyalnak. Az ingatlanosok nem győzik hangsúlyozni: már a tervezőasztalnál érdemes lecsapni a lakásra, mert aki késlekedik, ráfizet. Sajnos azonban egyre nagyobb kockázattal kénytelenek szembenézni a vásárlók.

A most folyamatban levő lakásberuházások 80 százalékában kellett a kapacitáshiány miatt az utóbb fél évben legalább negyed évvel kitolni az átadás dátumát – jelezte az OTP Jelzálogbank saját adatbázisa alapján. A szakemberek szerint emellett arról is egyre többször hallani, hogy a növekvő építőipari költségek mellett a beruházók és kivitelezők tapasztalatlansága, illetve a 2019 végi dátum miatti kapkodás minőségi problémákat eredményez az új lakásoknál.

Minden szakember érzékelhetően fél attól, miként érinti majd a piacot a kedvezményes lakásáfa megszűnése. A jelenlegi szabályozás szerint 2019 végén a mostani 5 százalékos teher ismét 27 százalék lesz. Az emelkedő forgalmi adót pedig nemcsak a beruházók, hanem a vásárlók zsebe is megérzi. Egy év alatt az OTP Ingatlanpont szerint a fővárosi átlagos négyzetméterárak 70 ezer forinttal, 620 ezer forintra emelkedtek. Ezt az árat pedig akár 750 ezer forintra is – számoltak ki az Azénpénzem.hu – „felhúzhatná” a magasabb adóteher.

A tét tehát nem kicsi, a dátum pedig egyre közeledik. A piacon lévő, építés alatt álló, illetve tervasztalról árult készlet évek óta bővül, ugyanakkor a kereslet élénkülése egyelőre meghaladja ezt – összegezte az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője, Valkó Dávid. Véleménye szerint a piacra kerülő lakások mennyiségénél többnyire működik a piaci önszabályozás.

Sokan már most behúzták a féket
:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.