2018. február 16., péntek

VELÜK ÜVÖLT A HOZZÁJUK BUTULT RAJONGÓTÁBOR, VEGETÁL TOVÁBB A VICEHÁZMESTEREK RENDSZERE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA

2018.02.15.


A fiataloknak (nagyjából 50-55 éves korig) leírok egy foglalkozást… vagy inkább tisztséget? Rangot. Nem is tudom. Majd eldöntik.

A viceházmester egy német szó (Hausmeister) tükörfordításából és egy latin szóból (vice – jelentése: al, helyettes) létrejött hibrid, a köznyelv „becéző” rövidítésében csak vici, elegánsabb bérházakban a vicilakás mellé (a funkcióhoz lakás is járt, általában szoba-konyha), a falra fehér zománctáblát csavaroztak, fekete betűkkel az állt rajta: SEGÉDHÁZFELÜGYELŐ. A vicik ezt a kifejezést vették alapul tevékenységi körük értelmezéséhez, az összetételből ennek is a FELÜGYELŐ részét. Bár az elegánsabb bérházakban is csak házmesternek nevezték a „házfelügyelőt”, azt azért a kevésbé elegáns házak vicije is tudta, hogy a magyar megjelölés az általánosan szokásos magyar tódításból fakad, azaz felügyelőnek nevezi azt, akinek a dolga a lépcsőház felmosása és a szemetes vödrök kiürítése. Mindegy, a vici felügyelt. Mindenre. A felmosásra és a szemetelésre nem annyira, de a lakók viselkedésére a kellő alapossággal.

A figyelmét semmi nem kerülhette el. Utasított és jelentett. Egzecírozta a lakók gyerekeit és az alacsonyabb státuszú felnőtteket. A magasabb társadalmi állásúakat följelentette, viszont azoknak legalább visszaköszönt. Félreértés ne essék, ezek a tevékenységek nem szerepeltek a munkaköri leírásában, ez valahogy kialakult. Az mindenesetre nyilvánvaló, viceházmesternek nem mehetett akárki. Ez a beosztás sajátos mentalitást igényelt. Először is annak a körülménynek a tökéletes eliminálását, miszerint ez alapjában véve egy szolgálat, ellátása a ház tisztántartására szorítkozik. Szolgálatot a vici akkor ajánl fel, amikor az állásért folyamodik. Ha megkapta, attól fogva beletúr a ház lakóinak magánéletébe, megszabja a házirendet, mikor nem lehet a folyosón közlekedni, mert felmosás van (azaz a kő elársztása sáros lével), mikor kell kitenni a szemetet, meddig tölthető a vödör, honnan kell visszavinni a saját ajtóhoz a kiürített szemetesedényt, mennyi időn belül és így tovább. Viceházmesternek lenni elhivatottságot jelentett, úgy értem, a hivatalt betöltő szilárdan meg volt győződve róla, hogy ő van elhivatva a lakók életébe minél mélyebben behatolni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.