2018. február 20., kedd

VONA: MEGLEPETÉSRE SZÁMÍTOK (INTERJÚ)

INDEX
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR, ROVÓ ATTILA
2018.02.20.


A Jobbik elnökét a párt néppárti fordulatának ellentmondásairól, a jobbikos értelmiségi holdudvar rejtőzködéséről, a migrációról, Simicska Lajos és vagyona megítéléséről kérdeztük. Vona Gábor már úgy látja, hogy elveszett a demokrácia, de a baloldallal akkor sem működik együtt.



Ha Orbán Viktor most azt mondaná, hogy a konszolidáció korszaka jön, békés hangvételt üt meg, a kormányközeli médiafelületek nem támadják tovább személyükben az ellenfeleket, akkor ön szerint ez mennyire lenne hiteles?

Semennyire. 2014 előtt elhangzott ez az ígéret. Láthattuk, hogy nem valósult meg. Nem hiszek abban, hogy ez a Fidesz képes konszolidálódni, miközben a politikai változásban hiszek, hiszen a Jobbik is egy változáson ment át...

Ha Orbán Viktornak nem hihető, akkor Vona Gábornak hihető egy ilyen ígéret?

Orbán Viktor nyolc évig kormányon volt. Lett volna lehetősége konszolidálódni, de ő már nem tud, és valószínűleg nem is akar. Egyébként a változás a politika természetes része. Nincs olyan párt ma Magyarországon, amely ne esett volna át változáson. A Jobbik egy nemzeti radikális rétegpártból lett a bal- és jobboldali megosztottságokon átlépő nemzeti néppárt. A Fidesz liberális pártból lassan egy szélsőjobboldali párttá vált. Az MSZP Moszkva-barát, kommunista pártból egy brüsszelista szocdem párttá. Hogy a mi fejlődésünk hiteles-e? Az elmúlt időszakban számtalan olyan pillanat volt, amikor többre volt szükség, mint kommunikálni a változást, demonstrálni kellett, hogy ez politikai tartalmat is jelent. A vizsgahelyzetekben jól teljesítettünk.

De mintha még mindig kétfelé igyekeznének játszani. Ott van alelnökként Toroczkai László, aki még mindig elég radikális hangot tud megütni. Morvai Krisztina is jobbikos színekben politizál, Kovács Bélánál nem sikerült hitelesen cáfolni az oroszbarátságot, mégsem búcsúztak el tőle. Ilyen egy néppárt?

Egy néppártban sokféle hangnem elfér. Amikor azt kellett bizonyítani, hogy a Jobbik egy európai értelemben vett demokratikus erő, amelyiknek a programjától senkinek sincs félnivalója, szerintem az elmúlt években mindig tisztességesen vizsgáztunk, léptünk, szólaltunk meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.