2018. március 9., péntek

A BÜDÖS HÚS LOGIKÁJA

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.03.07.


Engedjék meg, hogy először egy tanmesét mondjak el Önöknek. Még az 1970-es évek elején történt, amikor Berlinben bement egy amerikai katona egy német étterembe. Amikor jött a pincér, akkor a vendég sült húst körettel kért tőle. Nemsokára megérkezett az ebédje, de az amerikai katonának abban valami nem tetszett. Szagolgatta, szagolgatta, majd így szólt: „Pincér! Ez a hús büdös”! Erre a pincér ezt válaszolta: „Igen?! Önök meg Vietnamban gyilkolják a vietnamiakat! Gondolom sejtik azt, hogy miért meséltem el ezt a kitalált történetet: a tanulság az, hogy az egyik igazság (vélt) megléte nem homályosíthatja el a másik igazság (vélt) meglétét. Az igazság akkor is igazság marad, még ha vannak azt árnyaló, de az adott problémával nem összefüggő bajok.

Ez a tanmese jutott az eszembe akkor, amikor, én naiv lélek, egy hozzászólást mertem írni Gyurcsány Ferenc egyik közösségi honlapon megjelent bejegyzéséhez. A politikus március 2-án ezt írta: Csabát visszavitték (ti. Czeglédy Csabát - Sz. Sz.). Őrizetbe helyezték, pedig nyilvánvalóan nem szökik. Ha akart volna, megtehette volna. Nem tette. Elment a Választási Bizottság ülésére. Nem külföldre indult, hanem tv-be ment. Van még kétely? El akarják hallgattatni. Félnek tőle. Orbán Elios papírjai minden esetre már kint vannak. A szellem kiszabadult a palackból. Már nem lehet visszagyömöszölni. Orbán átkozott rendszere meg fog bukni. És remegni fog a demokratikus jogállam igazságszolgáltatásától való félelmében. Nem fogom sajnálni. Nincs miért sajnálni. És nem azért, mert Csabától is tudhatóan engem is börtönbe akar zárni. Akár hamis tanúvallomások kicsikarásával is. Csak próbálkozzon. Nincs félnivalóm tőle. Alávaló alak. Aki ellenfeleit koncepciós perben bebörtönzi, azzal nincs alku. Csak harc van. Harcolj Csaba! Látható, hogy itt kifejezetten politikai nyilatkozatról van szó, a joghoz a legkevésbé sincs köze. Az is érthetetlen, hogy miért keverte bele az Elios ügyet, holott ennek semmi köze sincs Czeglédy feltételezett adócsalási ügyéhez.

Ezekhez én az a következő kommentet írtam: „A jogegyenlőség elve alapján, ha Cz. Cs. bűnös, amit majd az illetékes bíró fog kimondani, akkor neki is éppúgy bűnhődnie kell, mint nekem, vagy bárki másnak. Az nem lehet felmentő ok, hogy politikus, vagy X. Y. haverja.” Ezt követően a DK-s szektatagok úgy letámadtak, hogy csak úgy záporoztak az engemet elítélő és legorombító hozzászólások és az orbáni rendszer bűneit kezdték felsorolni. Ez utóbbiakat nem kívánom ide hozni, mert nincs értelme, hiszen azokat naponta zúdítják rá a hatalomra. Egy dolgot azért szeretnék világosan leírni: az, hogy az orbáni politikai rendszer korrupt, nem lehet kétséges. De azzal akár morális felmentést adni bárkinek, még akár Czeglédy Csabának is, nem engedhető meg, mert ez a büdös hús logikája lenne. Még olyan címen sem lehet felmenteni Czeglédyt, hogy az adott hozzászólásokat véleményként kezeljük, mert minden, a közösségi honlapon leírt vélemény egyúttal orientálja a közvéleményt is, ami hosszabb távon akár az etikai értékrendünket is átformálhatja. Az nem követhető sem rövid, különösen pedig hosszabb távon, hogy mivel a Fidesz lop, bár ezt is bizonyítani kellene, akkor nekünk is lehet lopni. Ha ezt az etikát követnénk, akkor rövid időn belül szétlopnánk a nemzeti vagyont, szinte minden magántulajdonba kerülne, és nem lenne elég pénz a közösségi feladatok megfinanszírozására. Ennyit a probléma etikai oldaláról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.