2018. március 1., csütörtök

A CEU ÜGYÉBEN IS MEGHÁTRÁLT A KORMÁNY, PÁNIK A FIDESZBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.01.


- Az EU-nak akkor is megálljt kell parancsolnia Lengyelország számára, ha a magyar kormány vétóz

- Megdöglött, dicstelenül kimúlt a Soros-féle kampányló, a dakoták sürgősen leszállnak róla

- Ma kezdenek hozz a Lukács-archívum felszámolásához, a civilizált világ a fejét fogja


New York Times

1. A nagyhírű lap vezércikkben sürgeti, hogy a világ szálljon szembe a lengyel nacionalizmussal. A kormány az utóbbi három évben egymás után fogadtatta el a gyalázatos törvényeket, amelyek politikai ellenőrzés alá helyezték a bíróságokat, ugyanezt próbálták meg a közmédiával, tisztogatást hajtottak végre az államapparátusban, legutóbb pedig bűncselekménynek nyilvánították, ha bárki azt sugallja, hogy az országnak köze volt a holokauszthoz. A történelmet azért akarják veszedelmes és összehangolt módon újraírni, hogy alátámasszák: az ország a nácik és az oroszok alatt is hősies áldozat volt, amely természetesen az EU-val szemben is védelmezi a hagyományos értékeket. Nem kis irónia van abban, ahogyan Varsó szembefordult az unióval, hiszen milliárdokat kap Brüsszeltől. Enyhén szólva beleharap a kézbe, amely enni ad neki.

Kaczynski azért folyamodott ehhez a politikához, mert a hatalmat akarja, akárcsak más populista vezetők a térségben, legfőbbképpen Magyarországon. A holokauszt ügyében azért született a jogszabály, hogy kikényszerítse a képet, miszerint a lengyelek csakis mártírok voltak, soha nem kollaboránsok. A lengyel kormány lebontja a demokráciát és Európának minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy megvédelmezze a demokrácia, az egyenlőség, a jogállam és az emberi jogok tiszteletének alapértékeit. Brüsszel már példátlan lépést tett, és figyelmeztette Varsót, hogy az elvesztheti szavazati jogát a szervezetben, ha így folytatja. Nincs könnyű helyzetben a Bizottság, mert Magyarország meglengette, hogy megvétóz minden szankciót. Ám az EU nem léphet vissza. Ha a magyarok valóban közbelépnek, meg lehet vonni a lengyelektől a támogatások egy részét és minimálisra lehet szűkíteni a diplomáciai kapcsolatokat az országgal. Kaczynski diktátumot fog kiáltani, de annak meglesz az ára.

2
. Ha minden igaz, további öt évre megkapta az akkreditációt a Közép-Európai Egyetem. A hírt a rektor hozta nyilvánosságra. Az intézményt bezárás fenyegette, miután az alapító, Soros György miatt a kormánytámadások egyik első számú célpontja lett, noha az iskola végig fenntartotta, hogy az üzletember immár nem szól bele a működésébe. A hatalom olyan törvényt hozott, amelyet a jelek szerint teljesen a CEU-ra szabtak, mégpedig azzal az szándékkal, hogy az lehúzza a rolót. Tiltakozott ellene a többi között az Egyesült Államok és az Európai Bizottság. Az egyetem szóvivője azonban azt közölte, hogy az oktatási kormányzat még nem írta alá azt az egyezményt, amely véget vetne a vitának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.