2018. március 29., csütörtök

A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNNYEL HAZÁNKBAN ÉLŐ SZÍR BŰNÖZŐK OTTHONÁNÁL JÁRTUNK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: MOLNÁR RICHÁRD, SASVÁRI PÉTER
2018.03.29.


Éjszakánként orosz és ukrán rendszámú luxusautók tűnnek fel a háznál, ahol egy csadoros nő nyitott ajtót

Akinek pénze van, mindene van, itt is élhet – mondta munkatársunknak egy pesterzsébeti férfi, akinek a lakásához közeli kertes házból vitték el a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai a szír állampolgárságú Salmo Bazkkát és két fiát tavaly novemberben. Az arab férfi a 444.hu információi szerint egy nemzetközi bűnbanda magyarországi feje, aki letelepedési kötvény vásárlásával szerzett magának és családjának letelepedési engedélyt Magyarországon, és ezáltal szabad mozgást nyertek az Európai Unión belül. Ez az első bizonyítéka annak, hogy a 2013 és 2017 között zajló – egykor Rogán Antal kabinetminiszter által kitalált, és az Országgyűlés elé terjesztett, offshore cégek által működtetett – kötvényprogram révén bűnözőket is beengedtek Magyarországra, ha kifizették a kötvény 300 ezer eurós árát.

Utóbbi bagatell összeg ahhoz képest, hogy a pesterzsébeti házban a tulajdoni lap alapján csaknem 1,9 millió euró, azaz 587 millió forint értékben jegyzett be vagyonzárolást Bazkka elfogása után a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Az NNI azt közölte, összesen 143 millió forint értékű készpénzt és 3 kilogramm arany ékszert foglaltak le. Bazkkához az olasz rendőrség 2015 óta tartó nyomozása vezette a TEK-et. A gyanú szerint a szír férfi egy Olaszországban, Magyarországon, Marokkóban, Líbiában és Egyiptomban működő hálózat tagja volt, amely illegális forrásból – kábítószer-, fegyver-, és emberkereskedelemből – származó pénzek tisztára mosásával és kölcsönzésével foglalkozott. A bűnszervezet 13 feltételezett tagját, köztük Bazkkát tavaly novemberben szinte egy időben vették őrizetbe Olaszországban és Magyarországon. A szír férfit azóta már ki is adták az olaszoknak. A magyar hatóságok nem nyomoztak az ügyben, az ügyészség szerint jogsegélyt teljesítettek az olaszok felé, például bankszámlaadatokat és híváslistákat adtak ki. Az is biztos, hogy Bazkka valószínűleg nem bevándorlási szándékkal vásárolt letelepedési kötvényt, ugyanis már 1998-tól Magyarországon működtetett vállalkozásokat, bár szíriai lakcímét megtartotta.

Bazkka 2012-ben vásárolta meg a pesterzsébeti Valéria utcában lévő kétszintes házat, amely egyben egyik cégének székhelye is. Ottjártunkkor egy magyarul alig beszélő, csadorba öltözött arab nő nyitott kaput, aki azt állította, semmit nem tudott Bazkkáról és az ügyről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.