2018. március 19., hétfő

A MAGYAR EGYETEMEK TÉNYLEG MAGASRÓL TESZNEK A SZEMÉLYES ADATAINK VÉDELMÉRE?

ÁTLÁTSZÓ - OKTATÁS BLOG
Szerző: TÓTH MÓNIKA
2018.03.19.


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vagy nem tudja, hogy személyes adatot kezel és ezt nem adhatja ki másnak, vagy nem foglalkozik vele. Ezzel sajnos nincs egyedül, már sokadjára találkozunk a magyar felsőoktatásban azzal, hogy az intézmények köremailben személyes adatok százait adják ki. Pedig személyes adatot – hozzájárulás vagy egyéb törvényi feltétel megléte hiányában – egyik adatgazda sem adhat ki személyes adatot harmadik személynek.

Sajnos nem egyedi eset, hogy az egyetemek olyan köremailt küldenek, ahol az összes címzett hallgató személyes adata látszik. Legutóbb a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről tudtuk meg, hogy olyan emailt küldött ki a hallgatóknak, ami tele van személyes adatokkal. A végzős hallgatóknak szóló emailben többek közt feltüntették az összes hallgató teljes nevét, azt, hogy milyen szakra jár, hány kreditet teljesített, mennyit kell még teljesítenie, hányadik félévnél tart a képzésben, és biztos, ami biztos, az EHA kódot, és még az email címet is, hogy tutira beazonosítható legyen a hallgató.

Ezek az adatok nemcsak az egyetemen kívül, de az egyetem saját hallgatói körében sem terjeszthetők, az érintett kifejezett hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy kiküldhessék más hallgatóknak is.

Ezeket az adatokat csak az egyetem mint adatgazda jogosult kezelni, és harmadik személy részére nem adhatja át,


márpedig egy-egy hallgató vonatkozásában az összes többi hallgató vagy bármely más személy egyértelműen harmadik személynek minősül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.